Stor lystfiskergruppe vil sætte ørreder ud i vandet omkring Als

3. oktober 2022 Samfund

Sønderborg Kommune har modtaget en henvendelse fra initiativgruppen ‘Vejen til et mere attraktivt havørredfiskeri omkring øen Als’, der søger om økonomisk støtte til udsætning af 1-2 årige havørred ved udmundingen af Snogbæk, Melved Bæk og Krambæk.

“Vi har sidst i september fået mail fra Fiskeristyrelsen, som er positiv stemt for at vi får lov til at sætte 30.000 små ørreder ud i vandet ved Als, Sundeved og Broagerland”, siger Per Lorenzen, som er en af initiativtagerne, til SønderborgNYT.

Foreningen har planer at udsætte i alt 30.000 små havørreder. Derefter vil der foregå en løbende udsætning over en fem-årig periode, skriver forvaltningen i dagsordenen til Natur-, Klima og Miljøudvalget, som skal se på sagen på udvalgsmødet på onsdag. Forvaltningen skriver også til politikerne, at projektet skønnes at løbe i 220.000 kroner.

“Vi har haft et møde med kommunen, men har ikke søgt tilladelse endnu, fordi vi ventede på et svar fra Fiskeristyrelsen, som først skulle forhøre sig hos DTU Aqua”, siger Steffen Dantoft, som også er fra initiativgruppen. Han fortæller videre, at mailen fra Fiskeristyrelsen er sendt videre til kommunen, så den kommer med på bordet, når udvalget samles.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to lystfiskere fra initiativgruppen fortæller, at den yngel, som skal sættes i vandet her i området, den kommer fra fisk, som allerede er her.

“Vi har nogle steder, hvor vi kan samle rogn og sikre at æggene befrugtes – og når det er sket, så fragtes ynglen til Odense, hvor der er en produktionsskole, som er eksperter i fiskeyngel. Der skal vores bittesmå fisk være, indtil de er store nok til at blive sat ud”, siger de. Begge kender til, at der sættes ørreder ud i vandet omkring Fyn og ved også, at lystfiskeriet er en god indtægt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi vil gerne have de folkevalgte til at se ideen som et slag for lystfiskerturisme og vi vil også gøre politikerne i udvalget opmærksomme på, at vi ikke har søgt kommunen om penge til projektet. Vi har en plan for, hvordan vi finder dem, når kommunen giver grønt lys for, at vi vi kan arbejde videre med planen, som skal bane vejen til, at vi får flere ørreder i vandet omkring Als”.

Fiskeristyrelsen, DTU Aqua, lokale lystfiskerklubber og Brancheorganisationen Dansk Lystfiskeri og Sønderjyllands Småbådeklub ser positivt på ideen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi skal også have en snak med Karsten Justesen, som er direktør i Destination Sønderjylland, og kan fortælle, hvilke muligheder han ser i at Als og omegn bliver et godt sted for lystfiskere og så skal vi jo have at vide, hvad udvalgspolitikerne beslutter sig for”, siger Per Lorenzen og Steffen Dantoft.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
2. december 2022 Samfund, Sønderborg

Virksomheder skal have styr på affaldssorteringen inden året slutter

2. december 2022 Samfund

Senest den 31. december skal alle affaldsproducerende virksomheder sortere deres husholdningslignende affald i de 10 kategorier, vi kender fra vores private husholdning. Det skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse. Det skal ske i følge Miljøstyrelsens affaldsbekendtgørelse, der trådte i kraft i december sidste år, og hvor kravet om den udvidede sortering skal indfries fra årsskiftet. […]

Læs mere...