STU – uddannelse med udvikling

5. juli 2013 Uncategorized

Først var de stille. Meget stille. Kursisterne i VUC Syds Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse, STU, er nemlig ikke nogen, der laver stor ståhej om sig selv.

Men som alle andre unge, har de noget på hjerte. STU’erne har bare noget mere at kæmpe med end gennemsnittet. Og det kan være svært at sætte ord på uden først lige at tænke sig om.

Her er unge med sociale, boglige og udviklingsmæssige problemer. Men også med ønsker om at skabe en fornuftig fremtid.

– STU handler om, at vi lærer noget bogligt, men i høj grad også socialt. Uddannelsen giver os et godt greb om verden udenfor, forklarer 21-årige STU-kursist Anders, der om nogen er kommet rigtig langt i løbet af de tre år, uddannelsen varer.

Anders vil nemlig fortsætte på VUC Syd i Sønderborg og tage almen voksenuddannelse – det der svarer til 9. og 10. klasse.

 

Selv fylde rammerne ud

På STU undervises kursisterne, der i øjeblikket er i alderen 18-28 år, i dansk, matematik, engelsk og idræt. De laver teater og slipper kreativiteten løs i billedkunst. Og som noget gennemgående har de husgerning, hvor de øver sig på at lave kostplan, købe ind, lave mad og bage brød – og hygge sig med at spise det sammen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her er eleverne, der lærte meget på STU.

Her er eleverne, der lærte meget på STU.

Motion på mange måder spiller også en rolle i undervisningen, blandt andet tager holdet på lange ture i det historiske område omkring Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Vi har gået rigtig mange kilometer i år. Det er godt på mange måder, fortæller Malte og Kevin, der stadig er ved at vænne sig til, at de selv skal lære at skabe regler og udfylde de rammer, der sættes for dem.

De synes nemlig ofte, at det hele er meget nemmere, når andre bestemmer og styrer.

– Men vi skal jo også lære at være voksne, forklarer de.

 

Praktik for fremtiden

Målet med STU er blandt meget andet at sluse de unge mennesker ud i en verden, de kan overskue, og hvor de kan skabe sig et helt liv. Det arbejdes der blandt andet hen imod gennem en række praktikophold, de unge er på i løbet af uddannelse. Det kan være i beskyttede værksteder, SFO’er, børnehaver, supermarkeder eller i køkkener.

Artiklen fortsætter under annoncen

For nogle er det en sejr blot at komme afsted om morgenen, for andre, som 21-årige Eva, kan den rette praktik vise sig at være en åben dør mod fremtiden.

Hun var senest i praktik i køkkenet på Hørup Plejehjem.

– De vil gerne have mig tilbage igen, og det vil jeg også gerne. Det er et spændende arbejde, smiler Eva, der stiler efter en erhvervs- grunduddannelse over de kommende to år.

Men først skal hun sammen med seks øvrige STU’ere holde afslutningsfest efter tre udviklende år.

Artiklen fortsætter under annoncen

– Og det er godt. Vi er nemlig rigtig sociale, slutter en smilende Anders af.

 

Fakta:

VUC Syds Særligt Tilrettelagte Ungsomsuddannelse er et tilbud til dig, der oplever, at det der med voksenlivet ikke altid er helt ligetil, eller har særlige behov, der betyder, at du ikke umiddelbart kan

gennemføre en ”almindelig” uddannelse. Du skal være færdig med folkeskolen og endnu ikke fyldt 25 år. Du får bl.a. undervisning i dansk, regning/matematik og it, idræt, at klare hverdagen, værkstedsfag som hjemkundskab og billedkunst, samfundsfag og at deltage på arbejdsmarkedet.

Vil du vide mere om STU, så kontakt STU-konsulent Dorthe Bay Bennedsen, Sønderborg Kommune på 2790 5631 eller [email protected].

Skrevet af: Ole [email protected]
6. december 2023 Politik, Sønderborg

Tysk rederi vil sejle faste ture mellem Flensborg og Sønderborg

6. december 2023 Politik

Et tysk rederi har henvendt sig til Sønderborg Havn og Sønderborg Kommune med ønske om at starte en fast turbåd mellem Flensborg og Sønderborg fra midten af marts måned. Rederiet ønsker at sejle to til tre gange dagligt med op til 50 passagerer mellem Flensborg og Sønderborg til ultimo oktober. Sikkerhedsregler siger, at området, hvor […]

Læs mere...