Sundhedsminister: Danske Regioner skal forklare fejl i screeningsprøver for tarmkræft

21. oktober 2017 REGIONALT

Det er en alvorlig sag, at flere hundrede danske borgere kan have fået forkert svar på en screening for tarmkræft. Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som nu har bedt Danske Regioner om en redegørelse.

Alle mænd og kvinder i alderen 50-74 år bliver tilbudt en screeningsundersøgelse for tarmkræft. De skal selv tage en afføringsprøve og sende den til laboratoriet, og de får derfor tilsendt et testglas sammen med et brev med information om undersøgelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men som TV 2 fredag kunne fortælle, har mindst 11 borgere i Region Syddanmark fået et brev med deres eget navn, men med et prøvesæt, der har en andens navn.

Det kan betyde, at der er sket forbytninger af afføringsprøver. Dermed kan borgere have afleveret en afføringsprøve i en andens navn, og have fået svar på en anden persons prøve.

Fejlen er sket hos Strålfors, som er en underleverandør til Postnord. Her har man den 2. oktober i år pakket 635 breve til borgere i Region Syddanmark manuelt, fordi en pakkemaskine var i stykker.

“De siger jo, det er en manuel fejl i deres pakning. Og menneskelige fejl kan ske, men det må jo ikke ske på sådan et område, fordi det skaber usikkerhed for patienterne i hele det screeningsprogram, vi har i forhold til tarmkræft, siger Ellen Trane Nørby til TV 2.

Læs mere HER på TV Syd.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk