Sygehusene skal i gang med at hjælpe hver femte syddansker, de svært overvægtige

28. februar 2023 REGIONALT

I 2020 startede Esbjerg Sygehus, som det første sygehus i Danmark, et nyt overvægtsinitiativ med fokus på sundhed og de mulige følgesygdomme, overvægtige kan få. Her bliver patienter, der henvises via egen læge, undersøgt og sat i behandling for følgesygdomme, de har fået på grund af svær overvægt.

Og der er behov for den slags initiativer. Hver femte syddansker er nemlig svært overvægtig, og derfor har regionsrådet valgt at udvide ordningen.

I regionens budgetaftale for 2023 har regionsrådspolitikerne sat 4,9 millioner kroner af til udvidelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Pengene går til at udvide Det Syddanske Overvægtsinitiativ til resten af regionen og lave et regionalt videncenter på Esbjerg Sygehus. Det nye videncenter skal undersøge værdien af screeninger og støtte til livsstilsændringer for personer med svær overvægt og følgesygdomme deraf. Fra 2024 sættes der 5,1 millioner kroner af årligt til at holde initiativet kørende på tværs af regionen.

Forebyggelse af alvorlig sygdom

Svær overvægt er ikke i sig selv defineret som en sygdom i Danmark, men svær overvægt medfører en risiko for at udvikle blandt andet type 2-diabetes, hjertesygdomme og søvnapnø.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Svær overvægt set med sundhedsmæssige briller drejer sig langt fra kun om tallet på vægten. Det handler om, hvad der ligger bag, og især om hvilke følgesygdomme, fysiske såvel som mentale, svær overvægt kan føre med sig. Konsekvenserne er dermed til at tage at føle på, både for den enkelte, for samfundet og for sundhedsvæsenet, når svært overvægtige får følgesygdomme som type 2-diabetes og hjertekarsygdomme eller rammes på psyken. Derfor giver det rigtig god mening at investere i opsporing af følgesygdomme, så de kan sættes i behandling – dermed undgår vi også at presse sundhedsvæsenet yderligere både nu og i fremtiden”, siger regionsrådsformand Stephanie Lose i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det Syddanske Overvægtsinitiativ har ikke hovedfokus på vægttab, som mange andre tilbud til overvægtige. Det handler som sagt om at forebygge, at mennesker med svær overvægt udvikler følgesygdomme. Erfaringerne fra Esbjerg Sygehus viser, at det nytter at tænke nyt, når det kommer til indsatsen overfor svært overvægtige.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk