Sygehusene skal opspore mennesker med knogleskørhed

24. januar 2023 REGIONALT

Et brækket håndled eller en brækket lårbensknogle. Det oplever rigtig mange syddanskere hvert år, men hvor det for de fleste kan ske ved et uheld, så oplever især borgere over 65 år, at knoglerne brækker igen og igen. Sundhedsstyrelsen vurderer, at godt 500.000 personer i Danmark lever med knogleskørhed uden at vide det.

Region Syddanmark udbreder nu programmet Fracture Liaison Service, som benyttes på Odense Universitetshospital, til alle regionens akutsygehuse. Det betyder, at alle akutsygehusene systematisk vil opspore patienter med knogleskørhed og forebygge nye knoglebrud, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

På alle sygehusenes akutmodtagelser vil der f.eks. blive udpeget koordinatorer, som skal identificere patienter over 50 år, der har været på sygehuset med f.eks. et brækket håndled eller en brækket lårbensknogle, og som ikke tidligere er blevet undersøgt for knogleskørhed.

Koordinatoren har mulighed for at invitere de pågældende patienter til en såkaldt DXA-scanning, der kan vurdere knoglernes styrke og analysere risikoen for knogleskørhed.

Egen læge hjælper patienten videre

Artiklen fortsætter under annoncen

Patienterne vil få svar på scanningen hos deres praktiserende læge, som har ansvaret for at starte behandling, hvis de har knogleskørhed. Den praktiserende læge har også mulighed for at henvise patienter med komplekse tilfælde af knogleskørhed til specialiseret behandling på sygehuset, hvor de vil blive tilknyttet behandling og opfølgning på en medicinsk afdeling.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk