Tag på biblioteket og bliv klogere på jordskælv

24. oktober 2022 Samfund

Trods vor magt over naturen udgør jordskælv og tsunamier stadig voldsomme og uforudsigelige trusler mod liv, ejendom og infrastruktur. På biblioteket i Sønderborg kan du tirsdag 1. november klokken 19 høre om at jordskælv er med til at holde Jordens overflade ung, frugtbar og oven vande, og at de afslører detaljer om Jordens dybe indre, skriver bibiloteket.

Arrangementet er en livestreaming af et offentligt foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Aftenens foredragsholder er Bo Holm Jacobsen, lektor i geofysik, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.

Jordskælvsbølger på godt og ondt

Det er klodens urolighed som holder Jordens overflade beboelig og smuk for væsener som os. Men i en verden, hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler, som vi gerne vil forstå for bedre, at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur.

Du vil få at se, hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser, nu giver bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs. Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere når jordskælvet faktisk går i gang, og en eventuel tsunami er på vej. På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne, hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod.

En positiv sideeffekt af jordskælvsbølger er, at de også spiller den centrale rolle i forskernes forståelse af Jordens indre: et globalt net af tusinder af seismometre danner samlet set det indadrettede ‘Hubble-teleskop’, som giver meget detaljerede billeder af Jordens indre struktur, og det giver os indsigt i den ”motor”, som former oceaner, bjergkæder og vulkaner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Du får også lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: Kan man høre om Jorden er smeltet indeni?

Du finder billetter på bibliotekets hjemmeside.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2022 Uddannelse, Sønderborg

Nyt Center for Industriel Software på vej til SDU

1. december 2022 Uddannelse

SDU går sammen med Bitten & Mads Clausens Fond, LINAK, og Sønderborg Kommune om at oprette et nyt Center for Industriel Software, CIS, med forskning, nye laboratorier og tilhørende ingeniøruddannelser inden for softwareområdet. Den 1. december underskrev repræsentanter fra SDU, Bitten & Mads Clausens Fond, LINAK, og Sønderborg Kommune en aftale om oprettelsen af Center […]

Læs mere...