Teknologi får flere unge til at vælge SOSU-uddannelserne

1. december 2021 Erhverv
11 nye SOSUer er netop uddannet og ansat i kommunen - de seks uddannet på Digi Tech-linjen
11 nye SOSUer er netop uddannet og ansat i kommunen - de seks uddannet på Digi Tech-linjen

Sønderborg Kommune har netop uddannet og ansat de første seks SOSU-assistenter på en ny Digi Tech-linje. SOSU Syd har som den første skole i Danmark oprettet den nye uddannelse, der har fokus på velfærdsteknologi i plejesektoren og den er allerede populær både blandt de uddannelsessøgende og på arbejdspladserne.

Sønderborg Kommune har sammen med de andre sønderjyske kommuner og Social- og Sundhedsskolen Syd udviklet den nye linje. Sønderborg Kommune havde seks elever på det første Digi Tech-hold og alle seks har straks efter eksamen fået arbejde på kommunens plejecentre eller i hjemmeplejen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selv om det første hold studerende først lige er udklækket, er tendensen lovende:

”Vi oplever, at eleverne ser flere karrieremuligheder, når de specialiseres inden for velfærdsteknologi og vi ser for eksempel flere mandlige og flere yngre ansøgere til Digi Tech-uddannelsen end til de almindelige linjer. Og så er de nye elever allerede efterspurgt i kommunerne, fordi de i praktikperioden har vist, at de har nogle kompetencer, som arbejdspladserne har brug for”

Det har direktør på SOSU Syd, Lotte Dalegaard Pedersen, udtalt til sosu.dk

Artiklen fortsætter under annoncen

De unge kan i dag vælge imellem utallige uddannelser. Samtidig bliver der med tiden flere plejekrævende ældre, så det er nødvendigt med en større tilgang til SOSU-faget.

”Det er rettidig omhu, at vi produktudvikler uddannelserne og samtidig får pillet ved de ofte forkerte forestillinger, mange har om at arbejde i plejesektoren. Det glæder mig meget, at Digi Tech-uddannelsen er kommet så godt fra start, og at de nyuddannede er så eftertragtede. Vi har brug for de gode fortællinger fra de unge om, hvilken stor tilfredsstillelse det er at gøre en forskel for andre mennesker – samtidig med at de kan udnytte de fordele, der har ved at være fortrolige med teknologi, fordi de er vokset op med den”, siger Preben Storm, formand for Social- og Seniorudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Helle Rosenblatt Hansen er en af de nyuddannede Digi Tech-SOSUer i Sønderborg Kommune. Hun har efter endt eksamen fået job i rehabiliteringsteamet i hjemmeplejens distrikt Fjord. Hun har arbejdet som frisør i en årrække, men kunne på grund af en skulderskade ikke længere klare jobbet:

”Jeg havde søgt job i kommunens hjemmepleje, men vidste på det tidspunkt ikke, at der var en Digi Tech-linje. Det blev jeg klar over under samtale, og jeg var med det samme sikker på, at det var den vej, jeg ville vælge. Jeg vidste nemlig fra starten, at jeg gerne ville arbejde med rehabilitering, og her er mulighederne bedre, når jeg valgte Digi Tech-linjen”, fortæller Helle Rosenblatt Hansen, der er glad for sit brancheskift:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det indebærer selvfølgelig også fysisk aktivitet, men på en meget mere afvekslende måde, end når man er frisør og står med løftede arme hele tiden”, siger hun.

Eksempler på, hvad Digi Tech-eleverne har arbejdet med i praktiktiden, er:

Har sørget for internetforbindelse til beboere.

Har sørget for, at beboere kunne FaceTime med deres børn og børnebørn på iPhones og iPad.

Har indstillet iPads til at give besked om, hvornår beboere skulle huske at tage medicin.

Har optaget film, som beboerne har set med Virtual Reality-briller, så man føler man selv er der – fx af byens juletræstænding og af boligkvarterer, så beboerne har kunnet ’besøge’ huse/gader, hvor de tidligere har boet.

Det næste hold Digi Tech-elever på SOSU Syd begynder deres uddannelse til august. Lige nu er der 120 elever på linjen.

En prognose viser, at der i 2028 vil mangle 40.000 medarbejdere i ældreplejen. Antallet af plejekrævende ældre stiger, og samtidig går store årgange af sosu-medarbejdere de kommende år på pension.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
17. januar 2022 Politik, Sønderborg

Byrådet: Udvalgsformænd bestemmer ikke mere end andre i udvalgene

17. januar 2022 Politik

I Byrådet er socialdemokratiske Jan Prokopek Jensen for tredje gang spidsen for Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget, mens der er nye ansigter på formandsposterne i de øvrige udvalg. Kjeld Stærk fra Venstre er formand for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst, mens Enhedslistens Asger Romme Andersen har formandsposten i Udvalget for Natur, Klima og Miljø. De to […]

Læs mere...