Tid til et monument for fredelig sameksistens

26. november 2016 REGIONALT
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

 

I anledningen af 100-året for Genforeningen foreslår Slesvigsk Partis Stephan Kleinschmidt, formand for Kulturel og Regional Udvikling og tidligere museumsinspektør Inge Adriansen et monument for fredelig sameksistens, der skal minde om, at tidligere tiders fjender i dag er blevet venner.

 I 1920 blev der trukket en ny grænse mellem Danmark og Tyskland ved en folkeafstemning. Planlægningen af 100-året for markeringen af Genforeningen i 2020 er ved at blive sat på skinner, og det foreslåede monumentet skal være med til at fremme forståelsen for afstemningens  fredelig løsning, der har vist sin holdbarhed og være med til at fremme grænselandets udvikling fra et mod hinanden til med hinanden. Begge har en høj forventning til erindringsarkitekturen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi taler så tit om udviklingen i grænselandet fra mod hinanden til med hinanden og nu for hinanden. Der er endda initiativer for at få erklæret samlivet og den kulturelle mangfoldighed i grænselandet til UNESCO immateriel kulturarv. Men vi har også brug for fysiske steder, hvor vi kan markere denne udvikling. Erindringskulturen skal styrkes. Derfor er et monument for fredelig sameksistens  vigtigt”, siger Stephan Kleinschmidt i en pressemeddelelse. Han tilføjer, at det ville være oplagt at indvie monumentet i forbindelse med markering af 100-året for folkeafstemningen i 2020.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sønderjylland er rigt på monumenter, der mindes historiske begivenheder som krigene i 1848-51 og  1864, 1. Verdenskrigs store tab og de faldne i 2. verdenskrig, men der findes ikke noget monument, der minder om den positive udvikling, der er sket i de seneste mere end 60 år, hvor fjendskab mellem tysk og dansk er erstattet af gensidig respekt og samarbejde”, siger Inge Adriansen. Hun understreger, at det ikke bør være begrænset lokalt projekt, men noget, der bliver båret af hele regionen, og hvor også den danske og den tyske regering er inddraget.

Artiklen fortsætter under annoncen

En komite bestående af kyndige personer fra politik, kultur- og museumsinstitutioner samt mindretallene nord og syd for grænsen forelægger slutningen 2017 en projektkatalog. Katalogen præsenterer monumentets geografiske placering, valg af kunstner, kunstneriske udformning og proces mhp. politisk behandling i præsidiet for markeringen af Genforeningen i 2020.

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 58)

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 66)
Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. januar 2022 Kultur, Augustenborg

Augustenborgs fremtidsmuligheder er større end de fleste forestiller sig

26. januar 2022 Kultur

Augustenborg er noget særligt og med hertugernes fortælling, så fortælles grænselandets historie, hvor Augustenborg er helt central og havde stor betydning for hele grænselandet. Byen var et magtcentrum og den kulturarv skal vi passe på. Sådan sagde borgmester Erik Lauritzen i sit oplæg til et borgermøde, der tirsdag aften fandt sted i Augustenborg Hallerne og […]

Læs mere...