Tidlig julegave: Forsknings-millioner til forsker på Mads Clausen Instituttet

21. december 2020 Erhverv
Vida Engmann. Foto: SDU
Vida Engmann. Foto: SDU

Forsker Vida Engmann fra NanoSYD-centret ved Mads Clausen Instituttet modtager rundt regnet fem millioner kroner fra Carlsberg Fondet. Den store forskningsbevilling skal bruges til forskning i kunstigt kloroplast, som kan bane vejen for grønne teknologier, der omdanner sollys til bæredygtig strøm og skabe grønne brændstoffer som brint ved hjælp ag fotokatalyse.

”Jeg er enormt beæret og begejstret over at modtage en Carlsberg Young Researcher Fellowship-bevilling. Det er en stor anerkendelse af min forsknings-idé og den forskning som jeg har bedrevet frem til nu. Det giver mig chancen for at føre min ide ud i livet og forfølge min forskning, som er baseret på nysgerrighed og ambitionen om at skabe løsninger, så vi sammen kan skabe en bæredygtig verden”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sådan lyder ordene fra Vida Engmann. Den unge forsker fra NanoSYD ved SDU har modtaget fem millioner fra Carlsberg Fondet. Bevillingen flugter med en bevilling Vida Engmann modtog i november fra Danmarks Frie Forskningsfond.

”Disse bevillinger gør det muligt for mig at sammensætte et stærk, tværfagligt team med en unik international profil. Ved fælles hjælp vil vi udvikle nye og bedre materialer til grønne energiteknologier. Disse bevillinger giver ikke blot gruppen et boost, men også muligheden for, at vi kan blive førende inden for vores forskningsfelt,” siger Vida Engmann.

Artiklen fortsætter under annoncen

Chefen: Hun er den helt rette person
De store bevillinger kaster ikke overraskende rosende ord af sig fra Vida Engmanns chef, professor Horst-Günter Rubahn.

”Det er meget opmuntrende at se, at motivation og konsekvent kvalitetsforskning bliver så tydelig anerkendt fra forskningsfonde i Danmark”, siger leder af Mads Clausen Instituttet, Horst-Günter Rubahn.

”Vida Engmann er den rette person til at opbygge en stærk forskningsgruppe omkring et meget innovativt emne i krydsfeltet mellem nanoteknologi, kemi og bio-inspireret teknologi”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vida Engmanns projekt er inspireret af naturen og omhandler fremstillingen af kunstigt kloroplast ved hjælp af nanopartikler, som skal optimere den proces, hvor solens energi kan bruges til at producere elektricitet og brint.

Stor samfundsværdimæssige perspektiver
Forskningen kan få stor betydning for samfundet og den grønne omstilling. Rent faktisk kan Vida Engmanns forskning føre til, at vi i fremtiden ikke ser CO2 som en uønsket drivhusgas, men derimod som en kilde til ren energi og brændstof.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Projektet vil give forskningen i organiske solceller et skub i den rigtige retning, ligesom det kan åbne døre op i forskningen i relaterede vedvarende energi-teknologier, som for eksempel katalytisk omdannelse af CO2”, siger Vida Engmann.

Hun fortæller videre, at projektet ikke blot stræber mod at levere nye konverterings- og energilagrings-teknologier til solenergi, men også vil gøre dette på samme måde som i naturen, nemlig på en grøn måde, uden at nedbryde de organiske bestanddele de er bygget af.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
3. februar 2023 112, Gråsten

Stor brand i Rinkenæs – politiet advarer imod røgen

3. februar 2023 112

Politiet opfordrer boere i Rinkenæs til at søge indendørs og undgå røgen fra en brændende gård. Brandvæsnet har – på grund af den kraftige blæst – svært ved at få få slukket branden. Fredag omkring klokken 16:30 kørte brandbiler fra Rinkenæs Frivillige Brandværn, Broager Frivillige Brandværn, Gråsten Frivillige Brandværn samt Sønderborg Brand og Redning til […]

Læs mere...