To roere er næsten nået Danmark Rundt – og de sætter fokus på et renere hav

Lokale roere fik lov til sejle den oceangående båd. Foto: Ole Kæhler
Lokale roere fik lov til sejle den oceangående båd. Foto: Ole Kæhler
31. juli 2022 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Den 27. juni startede eventyrer Christian Mourier Havrehed og Lars Gabe deres rotur, som skulle føre dem landet rundt og lørdag nåede de frem til Sønderborg Roklub, hvor de overnattede i klubhuset.

“Vi startede på Rudbøl Sø og roede til Højer Sluse og derfra op langs Vestkysten”, sagde Lars Gabe til Sønderborg, som mødte roerne ved roklubben søndag. Lars Gabe og Christian Mourier Havrehed sejler i en oceanbåd, hvor der er plads til, at de kan sove på skift.

“Det betyder også, at vi kan skiftes til at ro og vi skifter hver anden time”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lars Gabe fortæller, at han er ingeniør og har egen virksomhed – og også, at da han blev tilbudt at ro med, sagde han i første omgang nej.

“Men jeg ombestemte mig – og selvom jeg ikke er roer, så er og har det været en oplevelse”, sagde han.

Når Christian Mourier Havrehed ville have Lars Gabe med, så skyldes det, at de tidligere har mødt hinanden.

“Han er godt nok ikke roer, men det er jeg heller ikke. Han har gået på den kinesiske mur og så kan han køre hundeslæde, selvom han ikke ved, hvordan man gør. Der er noget Pippi Langstrømpe over ham”, sagde eventyreren, som har roet over Atlanten sammen med en kinesisk makker, der iøvrigt heller ikke er roer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller videre, at Lars Gabe og han er de første nogensinde, der roer Danmark Rundt. Trods det at der er en masse roklubber, så har ingen gjort det før.

Der skal være en god sag

Hvis man vil på eventyr – for eksempel ro Danmark Rundt eller løbe ekstremt lange ture, måske cykle rigtigt langt, så skal man huske at gøre det i en god sags tjeneste.

“Er du eventyrer, så er du gal. Er du eventyrer for en god sag, så er du genial”, sagde Christian Mourier Havrehed, som havde samlet en lille flok roere fra Sønderborg Roklub, så han kunne fortælle om turen. Selvfølgelig sad tilhørerne i romaskiner, mens de lyttede.

Artiklen fortsætter under annoncen

I havene er der rigtigt meget plastic og andet affald og det er dét, som de to roere sætter fokus på.

“Jeg vil lige fortælle, at i Grenå er det rigtigt slemt. Der ligger ufatteligt meget plastic i deres stenmole, men de private ejere af lystbådehavnen og molen fortæller, at medarbejdere ikke må samle det op for deres fagforening”, sagde Christian Mourier Havrehed og fortæller, at al det plastic så vil ende i havet, hvor det glider ind i fødekæden.

Den oprindelige tanke var, at de to roere og Folkebevægelsen mod affald i naturen skulle have samlet affald langs vandet. Men fordi roerne var forsinkede, så blev det ikke til noget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nogle af de steder, hvor de to eventyrere har lagt til, blev der arrangeret strandrensninger.

“Strandrensninger giver os en idé om, hvor meget affald, der ligger i havet. Det bliver jo ved med at komme ind”.

Undervejs samles der penge ind og de skal bruges på at lokale dykkerklubber samler affald i havne.

Søndag aften kommer eventyrerne sejlende til Egernsund.

Du kan SE BILLEDER HER.

Artiklen fortsætter under annoncen