Torsdag vil Venstre-politikere prøve at sikre Musikskolens MGK-uddannelse

2. juni 2021 Politik

Torsdag holdes det samråd om redning af de musikalske grundkurser rundt i landet, som de to venstreprofiler, Eva Kjer Hansen og Ellen Trane Nørby, har indkaldt Kultur- og Indenrigsministeren til, fordi en række MGK-tilbud ude i landet står til at blive lukket som følge af den økonomiske omfordeling som den socialdemokratiske regering har accepteret kunstfonden arbejder med

”Hvis den nye tilskudsmodel bliver en realitet, så mister eksempelvis MGK Syd omkring 1,6 mio. kroner. Det kommer til at betyde færre unge talenter, der får en musikalsk uddannelse, færre undervisere og et mere skrøbeligt musikalsk talentmiljø i vores område”, siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse. Hun kalder manøvren for en klokkeklar centraliseringsøvelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

De to socialdemokratiske ministre skal svare på, hvordan en omfordeling af penge fra MGK-centre i mindre byer til større byer er i overensstemmelse med et ønske om balance i Danmark og muligheder for, at unge kan udvikle deres talenter i alle egne af Danmark.

”Vi snakker om 4,5 millioner kroner, som bliver direkte omfordelt fra land til by. Det er ikke småkroner, og det er MGK’erne i blandt andet Sønderborg, Esbjerg, Kolding, Skive, Holstebro og flere steder på Sjælland, som mister penge og betaler prisen for de penge, der flyttes til København, Aarhus og Odense. Det kan ikke beskrives som andet end en centralisering”, siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

”For Venstre er det altafgørende at forpligte ministeren på at forhindre, at flere penge til MGK’erne i de største byer ikke sker på bekostning af MGKerne rundt i landet. Ellers falder ambitionen om et Danmark i balance jo helt til jorden”.

Problemet er opstået, fordi Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg i maj præsenterede et udkast til en ny tilskudsmodel til landets otte Musikalske GrundKursus-centre, der fjerner støtte fra de decentralt placerede MGKere og flytter pengene til landets fire største byer. Det får konsekvenser for unge musiktalenter i landdistrikterne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Venstre har som modsvar konkret foreslået den socialdemokratiske regering og resten af folketingets partier, at bevillingerne til MGK’erne i stedet øges samlet set gennem de såkaldte udlodningsmidler, som er overskuddet fra Danske Spil og Det Danske Kasselotteri og hvor der er uforbrugte penge på kulturområdet. Regeringen har fortsat ikke svaret, men samrådet i morgen er en mulighed for afklaring, så man kan fremtidssikre MGK i blandt andet Sønderborg.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
30. juni 2022 Samfund, Sønderborg

Autocampere får nye p-pladser – det skal få dem væk fra Slotskajen

30. juni 2022 Samfund

Politikerne i Teknik-, By- og Boligudvalget har tilbage i februar udpeget tre områder, som i en forsøgsperiode skal fungere som P-plads for autocampere og trække autocamperne væk fra Slotskajen. “Forvaltningen har fundet otte områder og vi valgte de tre af dem”, siger udvalgsformand Kirsten Bachmann til SønderborgNYT. Hun fortæller, at det vigtige er, at pladserne […]

Læs mere...