Tryksår skal forebygges af både hjemmeplejen og sygehusansatte

26. maj 2021 Samfund

Når man sidder rigtigt meget eller ligger rigtigt meget, så kan der komme tryksår – det ser sygehusansatte og medarbejdere i hjemmeplejen – og heldigvis er det muligt at forebygge.

“95 procent af alle tryksår kan forebygges, hvis bare sygehusansatte og medarbejdere i hjemmeplejen er opmærksomme og systematisk tjekker, hvordan meget liggende eller siddende borgeres hud har det”, siger overlæge Rolf Jelnes til SønderborgNYT. Han er ansat i Sygehus Sønderjylland og er på hjemmebane på sygehusene i både Sønderborg og Aabenraa.

Artiklen fortsætter under annoncen

Onsdag skal han og andre dele ud af deres viden på en konference på Hotel Alsik, hvor medarbejdere fra kommuner og sygehuse er deltagere.

“Sønderborg Kommune er nået rigtigt langt, når det handler om at forebygge tryksår”, siger overlægen og det bekræfter to medarbejdere. Han fortæller, at forebyggelse ganske enkelt er vejen til at få bugt med den lidelse på – og det blev der taget fat om i Sønderborg Kommune for otte år siden gennem projektet ‘Sikre Hænder’.

“Vi har været meget opmærksomme på tryksår siden 2013, hvor vi begyndte at tjekke meget siddende eller liggende borgeres hud for spor – og var der spor, så blev der handlet på det”, siger Tina Helene Jensen, der er centerleder på Broager Plejecenter.

Artiklen fortsætter under annoncen

“At handle på spor betyder, at vi for eksempel skifter madrassen, finder et andet siddeunderlag, ændrer måden borgeren ligger på eller ændrer på kosten”, siger kvalitetskonsulent Tina Hallund, som kører rundt i hele Sønderborg Kommune

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
17. september 2021 KV21, Nordborg, Debat

KV21 – Debatindlæg: Rettidig omhu og sund fornuft – uden ideologi

17. september 2021 KV21

Byrådskandidat Søren Østergaard, Fælleslisten, skriver: Den ideologiske debat mellem byrådskandidaterne Ellen Trane Nørby fra Venstre og Jørgen Jørgensen fra SF om frit valg eller ej, kører for fuldt tryk i de højere luftlag. I Fælleslisten er vi mere optaget af at finde jordnære løsninger for borgerne. Løsninger der giver mening for borgerne og bygger på […]

Læs mere...