Udsendte soldater æret på Rådhustorvet

5. september 2019 Samfund

Den 5. september er det National Flagdag til ære for de udsendte soldater og Sønderborg har været med til at ære soldaterne siden 2009, hvor flagdagen blev indført.

“70 skarpe, velpoudsende veteraner på tre geledder, som vi godt kan li’ det. Velkommen til Jer”, sagde kommunaldirektør Tim Hansen i sin tale.

I 2009 og årene frem var det Sergenskolen, som var med til den nationale Flagdag.

“Efter den forlod byen tog Kontaktudvalget for Militære Traditioner over og de gør det rigtigt godt med faner og det hele”, sagde kommunaldirektøren.

Længe siden Danmark var i krig

Borgmester Erik Lauritzen sagde i sin tale, at det er længe siden, Danmark var i krig.

“Vi var besat af Tyskland i fem år uden at være i krig. Og i den første verdenskrig deltog Danmark ikke. Men det gjorde Sønderjylland. Vores mindestene taler tydeligt deres eget sprog om, at 6000 sønderjyske mænd ikke kom hjem fra slagmarken”, sagde Erik Lauritzen.

Der er stadig mange krige rundt omkring i verden – de fleste af dem langt væk.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Man kan spørge sig selv, om de krige angår os – og det gør de, fordi de, der har evnen og kræfterne også har pligten til at hjælpe mennesker, der er i nød”, sagde borgmesteren.

Hæder til veterankoordinatoren

Soldater har indstillet veterankoordinator Kim Andersen til at modtage et Æreslegat og det blev overrakt af borgmesteren.

Kim Andersen har været i Hæren i 14 år – og soldaterne kalder ham alletiders kammerat, der vil gå gennem ild og vand for at hjælpe.

Artiklen fortsætter under annoncen

Børn fik medaljer

På den Nationale Flagdag var der en gruppe børn, som fik hver en medalje.

“Vi får medaljer, fordi vores far var soldat”, sagde Anne-Mai Erichsen og søsteren Josefine, der begge fik en medalje med sig hjem.

Rigtigt mange soldater har børn – og de børn går hjemme og venter på deres far, når han er i krig. Og de er hele tiden bange for, der sker ham noget. Medaljerne viser, der også tænkes på dem.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk