Sønderborg som Garnby – særudstilling hos Lokalhistorisk Arkiv

Særudstilling. Privat foto
Særudstilling. Privat foto
15. juni 2024 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Det lokalhistoriske arkiv på Kasernen har ekstraordinært åbent i weekenden – lørdag kl. 10-15 og søndag kl. 10-14. Anledningen er en særudstilling i anledning af Sønderborg Strikkefestival, hvor arkivet viser en række billeder og effekter, der fortæller om Sønderborgs storhedstid som garnby.

Sønderborg husede igennem en årrække Kamgarnsspinderiet, som lå hvor EUC Syd er i dag. Kamgarnspinderiet præsenterede gennem mange år byens vartegn: Det røde garnnøgle med de grønne strikkepinde, som lyste om natten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mange sønderborgere i dag har forældre, bedsteforældre eller andre slægtninge, som arbejdede på den hæderkronede virksomhed, og især for dem vil udstillingen være spændnende. Den rummer et væld af opskrifter, billeder – blandt andet fra spinderiets egen fårebesætning på Dybbøl under besættelsen og efterkrigsårene – effekter som hæderstegn, diplomer og garnprøver.

Der udstilles også modeller, hvoraf nogle er nye, men fremstillet af ægte Sønderborg Garn, som det er lykkedes at finde i gemmerne. Endelig viser arkivet også en film, der fortæller om spinderiet og viser bl.a. billeder fra store firmafester og skorstenens fald i 1983.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er gratis adgang til arkivet, der har til huse på Kasernen. Strikkeinteresserede kan samtidig besøge Sønderborg Strikkefestival – husk at købe adgangstegn/armbånd – og oplev strik anno 2024.

13. juli 2024 Ringriderfesten, Sønderborg

Se hvad Ringriderfesten har på lørdags-programmet

13. juli 2024 Ringriderfesten

Her kan du se Ringriderfestens lørdagsprogram: 10:15: Forkoncert med Skælskør Marinegarde på Rådhustorvet. 11:00: Koncert på Rådhustorvet med Tveit Union Musikkorps, Members of Scots Guards Assosiation Pipes, Ukraine Pontoon Bridge Orchestra, Sønderborg Garden, Sønderborg Pipes And Drums, Danfoss Orkestret og Ringriderfestens Heroldere. 12:30: Cykelringridning – Check-In 12:30 – 14:00: Rytterkroen Lørdags Special: Spis de sild […]

Læs mere...