Ulkebøldam skal tømmes for vand

20. oktober 2021 Samfund
Ulkebøldam. Foto: Sønderborg Kommune
Ulkebøldam. Foto: Sønderborg Kommune

Sønderborg Kommune går i gang med at tømme Ulkebøldam og når den er tømt, kan det vurderes, om – og i givet fald i hvor stort omfang – det er nødvendigt at rense dammen op.

De såkaldte Geotubes, som de seneste uger har renset vandet i Ulkebøldam efter forureningen fra Omnicom, har haft god effekt. Der er fjernet rigtigt mange af de forurenende stoffer.

”Det er ikke så rent, at det kan ledes ud i Augustenborg Fjord, men både vi, eksterne miljørådgivere og Sønderborg Forsyning vurderer, at renseanlægget fint kan rense søvandet nu, hvor det er renset i Geotubes, og lede det ud i Alssund. Det er dog sådan, at vi har stillet særlige analysekrav til det rensede vand fra Ulkebøldam”, siger Hanne Bruun, afdelingsleder i Erhverv og Affald.

Artiklen fortsætter under annoncen

En pumpe sørger for at pumpe vandet til renseanlægget. I takt med at Ulkebøldam tømmes, vil bunden blive synlig. Forventningen er, at det kan give nogle lugtgener, ligesom bunden formentlig også vil fremstå helt mørk og afsløre genstande, som igennem årene er smidt i søen.

”Vi håber på en periode, hvor det ikke regner alt for meget, så tømningen kan gå hurtigt. Er vi heldige at have tørvejr, kan Dansk Miljørådgivning ret snart tage prøver af sedimentet på bunden og foretage nogle udvaskningstests”, forklarer Hanne Bruun i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

De forskellige prøver og analyser skal tilsammen give grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt søbunden skal renses op, om den skal delvist renses op – eller om det ikke er nødvendigt.

Lige nu er situationen den, at der er en prop i begge ender af Ulkebøldam, og at regnvandet pumpes uden om dammen. Det, der arbejdes hen imod, er at skabe grundlag for, at Ulkebøldam igen kan tage imod regnvand, lede det videre til Augustenborg Fjord og være et rekreativt område for fugle og fisk. Og for de mange mennesker, der ynder at gå tur i området.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. november 2021 Kultur, Sønderborg

En aften fyldt med Harry Potter-filmenes magiske og vidunderlige musik

28. november 2021 Kultur

Musikken og skuespiller Chris Rankin, der havde rollen som Percy Weasley i Harry Potterfilmene, gjorde lørdagens koncert i Alsion uforglemmelig for alle de mennesker, som havde købt en billet, så de kunne nyde filmens vidunderlige musik og mindes. En fyldt koncertsal kom med på en musikalsk rejse ind i en magisk verden med venskab, eventyr, […]

Læs mere...