Undersøgelse: Flere mænd bliver for tykke og flere kvinder psykisk ustabile

7. marts 2018 REGIONALT

Antallet af syddanskere, som drikker for meget, er faldet de seneste år. Til gengæld er syddanskerne ikke blevet bedre til at droppe smøgerne, spise mindre og bevæge sig mere, ligesom det heller ikke står for godt til med den mentale trivsel. Det viser Region Syddanmarks nyeste sundhedsprofil af de syddanske borgere, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Sundhedsprofilen viser også, at antallet af overvægtige syddanskere med et Body Mass Index (BMI) over 25 er støt stigende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Cirka seks ud af ti mænd er overvægtige, mens det gælder knap hver anden kvinde. Især mænd i alderen 45-74 år har lidt ekstra på sidebenene – her er syv ud af ti mænd overvægtige.

Tallene viser også, at flere og flere syddanskere har et usundt kostmønster og er fysisk inaktive i deres fritid.

De unge kvinder har fået det mentalt dårligere

Når det gælder den mentale trivsel hos syddanskerne, går udviklingen også den gale vej. Især blandt de unge kvinder (16-24 år), hvor 36 procent ofte eller meget ofte føler sig nervøse eller stressede, mens tallet i 2010 var 19 procent.

Region Syddanmark har som den eneste region spurgt ind til borgernes medievaner, og det viser sig, at den gruppe af unge kvinder, som bruger mest tid på sociale medier, også er dem, der har det laveste selvværd.

Sundhedsprofilen er et vigtigt redskab

I Region Syddanmark har 58.800 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år fået tilsendt spørgeskemaet, og 68 procent af borgerne har besvaret det. Regionen er dermed den region, der har den højeste svarprocent.

Regionsrådsformand Stephanie Lose glæder sig over, at så mange har taget sig tid til at besvare spørgeskemaet:

“Sundhedsprofilen giver os en uvurderlig viden om syddanskernes helbred og vaner, som både vi og kommunerne kan bruge til at styrke sundheden i Syddanmark de kommende år. Men hvis vi for alvor skal have vendt de negative tendenser, er det nødvendigt, at borgerne også selv tager ansvar for deres egen sundhed. Så står vi klar i både region og kommuner til at støtte, hjælpe og rådgive”.

Den syddanske undersøgelse består af et spørgeskema med 88 spørgsmål om sundhed, sygdom, trivsel og sundhedsadfærd.

Se hele den syddanske sundhedsprofil.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk