Undersøgelse: Politikere beslutter efter overbevisning og ikke ud fra fakta

20. september 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Kan politikere blive klogere?

Og vil eventuel ny viden, der strider mod deres opfattelse, få dem til at ændre holdning?

Disse spørgsmål har en forskergruppe i Aarhus forsøgt at svare på ved at undersøge knap 1.000 danske kommunalpolitikers reaktioner, skriver Information.

Resultaterne af deres undersøgelse er ret klare: Politikerne ser bort fra fakta, der strider imod deres holdninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Man skulle tro, at en beslutningstager ville være tilbøjelig til at korrigere sine holdninger, når man udvider mængden af information, der klart peger i én retning. Men der sker faktisk det stik modsatte. De bliver mindre tilbøjelige til at fortolke informationerne korrekt, når der kommer mere af den – og det er i strid med, hvad vi forventede” siger Martin Bækgaard, der er lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Resultaterne spiller ind i tidens debat om betydningen af følelser over for fakta i politik. En debat, der særligt er sat på spidsen i USA, hvor Donald Trump ser bort fra klimaforskeres anbefalinger og siden sin indtrædelse har lagt grund til begrebet ’alternative fakta’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Martin Bækgaard anerkender, at politik i høj grad handler om holdninger. Alligevel mener han, at der fra politisk hånd er grund til i nogle tilfælde også at lade sig lede af fakta.

“Det nytter eksempelvis ikke at lave en folkeskole uden viden om undervisning eller klimapolitik uden viden om klimaet. Når vi skal vælge mellem forskellige alternativer, har holdninger en plads. Men det nytter ikke noget, at den temmelig sikre viden, vi har, slet ikke har en plads i diskussionen”.

Bare mennesker

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det er ikke kun et problem blandt politikere. Forskergruppen har foretaget samme undersøgelse blandt almindelige vælgere, og her er de nået frem til samme resultat. Politikere er altså ’bare mennesker’, der agerer ligesom borgerne. Alligevel siger Martin Bækgaard, at der er forskel på de to grupper:

“Politikerne er trænede i at blive præsenteret for store mængder information og viden – eksempelvis af deres embedsmænd. De sidder samtidig i en position, hvor man kunne forvente, at de i større omfang kan se sig fri af deres holdninger. Omvendt er det også en gruppe med stærkere holdninger til politik”.

20. april 2024 Erhverv, Nordborg

Ingen medalje til EUC Syds deltager ved DM i Skills

20. april 2024 Erhverv

Nu er Danmarks dygtigste bagere, tekniske isolatører, møbelpolstrere, anlægsstruktører og kosmetikere fundet. Unge fra 47 forskellige konkurrencefag har netop fået hængt en guldmedalje om halsen ved en storstilet afslutningsceremoni for DM i Skills 2024 – Danmarksmesterskabet for unge fra erhvervsuddannelserne, der i år blev holdt på Dyrskuepladsen i Roskilde. Fra EUC Syd i Sønderborg deltog […]

Læs mere...