For nylig dukkede det frem i medierne, at anbragte unge ikke kan få SU, selvom de er i gang med en uddannelse. Det undrer flere folketingspolitikere – og det får også Ligeværds Jørn Thrane til at gribe telefonen og ringe til SønderborgNYT.
“Hvorfor er der forskel på Peter. Lise og Mohammed? Ja, jeg ved det ikke, men jeg kan kun tænke at det må være en fejl at anbragte unge diskrimineres, så de ikke kan få SU, uanset hvilken uddannelse de tager”, siger Jørn Thrane fra Landsforeningen Ligeværd i Sønderborg.
Når anbragte unge tager en uddannelse på andre former for offentlig forsørgelse, så må de ikke tjene deres egne lommepenge i et fritidsjob.
“I weekenden kunne jeg på avisen.dk læse, at forskellige politikere vil drøfte diskrimineringen med Uddannelsesministeren og bla. Pernille Rosenkrantz-Theil tordner frem, Jeg citerer: Det er helt hen i vejret, hvis vi har et system, som er med til at afholde anbragte unge fra at tage et fritidsjob. Citat slut”, siger Jørn Thrane til SønderborgNYT.
“Pernille Rosenkrantz-Theil er den kvinde, som fortalte mig, at unge med særlig behov,som tager deres særligt tilrettelagte uddannelse, STU, ikke kunne få SU, fordi deres uddannelse ikke er kompetencegivende? Unge med særlig behov , kan og må heller ikke tage et fritidsjob. De må dog beholde deres børneopsparing, men kun mens de tager den 3-årige STU på laveste kontanthjælp fra de fylder 18 år. Dagen efter uddannelsen er færdig, bliver de straffet, hvis beløbet, som de unges forældre har sammensparet til den unge, er over 10.000 kr. Der er ingen kontanthjælp, før pengene er brugt”, siger Jørn Thrane.
I øvrigt skal en ung med særlig behov leve af samme sats som integrationsydelsen og en ung med særlig behov kan ikke få en belønning, hvis han/hun består f.eks. danskprøven,
“Nix, den unge må leve af den laveste sats fra det 18. til det 30. år, trods det at alle ved, at kun et yderst lille antal af unge med STU, kommer på arbejdsmarkedet”, siger Jørn Thrane. De stramme regler for tilkendelse af førtidspension står i vejen for, at de unge på STU kan få den rigtige overførselsindkomst.
Jørn Thrane har fulgt med i Folketingets arbejde for at flygtninge skal have en meget lav integrationsydelse, så det er ikke er af økonomiske grunde, de vælger at flygte til Danmark.
“Jeg tager ikke stilling til det rimelige eller urimelige i satsen til flygtninge. Jeg siger bare, at det er sådan unge på STU har det. Og unge på STU har ikke en jordisk chance for at ændre på deres situation før de fylder 30 år”, siger Jørn Thrane.