Uniformer til gardere og præstekjoler til Folkekirkens præster laves i Sønderborg

15. november 2019 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Når du ser Livgarden marchere i deres flotte uniformer eller gardehusarerne ride i optog, så ser du samtidigt, hvad Atelier 2000 kan levere indenfor uniformer. Det gør du også, når du ser en præst i præstekjole.

“Hos Atelier 2000 laver vi præstekjoler til Folkekirkens præster og uniformer til blandt andet Livgarden og Gardehusarerregimentet”, siger Heidi Moisen, som er den ene af de to virksomhedsejere. Hun er også direktøren og har været drivkraften bag den udvikling Atelier 2000 har været igennem siden firmaets grundlæggelse i 1986.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi er vokset fra at være et lille skrædderi på Perlegade til en produktionsvirksomhed med Danmarks største systue”, fortæller Heidi Moisen stolt og tilføjer at Atelier 2000 også har egen produktion i Litauen.

”Det,at vi kan få syet de nemmere produkter i Litauen, gør at vi er konkurrencedygtige på priserne og kan overleve i en hård branche. Her i Sønderborg tager vi os af de mere komplicerede opgaver eller hastesagerne. Vi er mere fleksible, fordi vi også har produktion i Danmark”, siger Heidi Moisen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Præstekjolerne bliver alle sammen syet i Danmark.

”En præstekjole er faktisk meget mere kompliceret, end man tror”, forklarer Heidi Moisen.

”Den sys efter mål og skal sidde helt præcist med de rette folder”.

Til en præstekjole bruges 4,5 meter stof.

Personale-rekruttering

Heidi Moisen fortæller, det ikke er svært for Atelier 2000 at få folk.

“Det svære er at lære de nye medarbejdere op, så de kan det, der er brug for. Vi har jo ikke en masseproduktion, men har som nichevirksomhed mange forskellige opgaver”, siger hun. Der er flere nationaliteter ansat hos Atelier 2000, så sprog er også en udfordring i oplæringen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Litauen er der omkring 20 medarbejdere og i Sønderborg er der i alt 30 ansatte i produktionen og på kontoret. Desuden har Atelier 2000 en afdeling i København med to skræddere og en kontoransat.

“Vi må ikke blive alt for mange, fordi det vil koste på fleksibiliteten. Samtidigt skal der bruges flere ressourcer på administration og intern kommunikation jo flere vi bliver”, siger Heidi Moisen, som i øvrigt fik en del af sin uddannelse i Atelier 2000, da hun startede som skrædderlærling hos firmaets grundlægger Else Duus.

Artiklen fortsætter under annoncen

Heidi Moisen fortæller, at en af udfordringerne er at være kreativ i selve produktionen og finde en god, tidssvarende måde at lave traditionel beklædning på.

“Præsternes kjoler og gardernes uniformer skal jo se ud, som du nu en gang skal se ud. Så dér skal vi ikke komme med ændringer. Men de skal være af moderne materialer og have en pasform, der matcher de forventninger folk har til deres tøj i dag”.

Kontrakter

Når Forsvaret skal bestille gallauniformer og Kirkeministeriet bestiller præstekjoler, så sker det gennem en rammekontrakt der løber i en årrække. Når kontrakten udløber, kommer den i offentlig udbud.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når vi vinder et udbud er det rigtigt dejligt, fordi vi så er sikret i fire år, hvorefter der kommer et nyt udbud. Så skal vi komme med et nyt bud, hvor andre også har chancen for at vinde og vi kan jo ikke vide, hvad der rører sig andre steder, så helt sikre på at vinde, er vi jo ikke”, siger Atelier 2000-direktøren.

Atelier 2000 får også andre ordrer, der ikke er på kontrakt. Det kan være en bygarde, der gerne vil købe uniformer og hatte, som de vil være sikker på de kan genbestille i samme kvalitet over mange år.

“Ensartethed er jo meget vigtig for uniformer, og det er vi mestrer i at sikre over mange år. Og så er der private personer, der kan bestille hvad som helst. Så vi har altid travlt hos Atelier 2000 og oplever nyt hele tiden”, siger Heidi Moisen og tilføjer at det selv efter over 30 år i firmaet ikke er bliver kedeligt.

Flot pris

Heidi Moisen og Atelier 2000 fik Brobyggerprisen 2019  fordi virksomheden i udstrakt grad har taget et socialt ansvar for de nye integrationsborgere. Virksomheden har nu ansat fem mennesker med integrationsbaggrund ud af 20 ansatte og virksomheden er vokset i størrelse.

For virksomheden er det en win win situation, fordi de ansatte fra Syrien og Afghanistan bidrager med en faglighed indenfor skrædderi, som ikke er nem at finde i Danmark længere.

Virksomheden har også tidligere haft meget gode erfaringer med at ansætte integrationsborgere fra det forhenværende Jugoslavien.

Også de kom med faglig erfaring fra deres hjemland og har nu været ansat i virksomheden i omkring 15 år.

 

25. april 2024 Kultur, Sønderborg

Carsten Nicolaisen stopper som formand i Sønderborg Jazzclub

25. april 2024 Kultur

Carsten Nicolaisen har besluttet at stoppe som bestyrelsesformand i Sønderborg Jazzclub. Carsten har med stort engagement og dedikation ledet klubben gennem de seneste 15 år og har været en central figur i Sønderborgs jazzmusikmiljø. Under Carsten Nicolaisens ledelse har Sønderborg Jazzclub oplevet vækst og udvikling og han har været drivkraften bag utallige koncerter, arrangementer og […]

Læs mere...