Urealistisk, at Sønderborg Forsyning kan samle affald væsentligt billigere end andre

15. januar 2019 Erhverv

Sønderborg Kommune skal i gang med at købe skraldebiler og ansætte skraldemænd.

Fra 1 marts 2020 er det kommunens egne folk, der skal stå for indsamlingen af affald i kommunen. Den opgave kan Sønderborg Forsyning løse næsten 8 millioner kroner – eller 30 procent – billigere end Meldgaard Miljø, som i dag indsamler husholdningsaffald i en del af kommunen, skriver Dansk Industri.

Det fremgår af en sammenligning af buddene fra Meldgaard Miljø og Sønderborg Forsyning.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det viste sig, at vi kunne gøre det både billigere og bedre selv”, udtalte Sønderborg Forsynings direktør Lars Riemann i en pressemeddelelse, som blev sendt ud 20 december.

Reagerede med ærgrelse og vantro

Artiklen fortsætter under annoncen

Direktør i Meldgaard, Henrik Meldgaard, reagerede med ærgrelse og senere vantro. Når han kigger på de oplysninger, der er tilgængelige om kommunens bud, hænger det ikke sammen.

“Vi kan på ingen måde komme ned i nærheden af deres pris. Hvis vi fjerner hele vores fortjeneste, kan vi ikke engang komme derned. Vi mener, at Sønderborg Forsynings pris er lavere end de omkostninger, der er forbundet med at indsamle affald i kommunen”, siger Henrik Meldgaard.

I en jobannonce fra Sønderborg Forsyning fremgår det, at der skal bruges cirka 30 skraldemænd, som skal foretage cirka 1.700.000 årlige tømninger. Det giver omkring 1090 tømninger om ugen pr skraldemand.

“Det er urealistisk. Vi vurderer, at der skal 35 skraldemænd til at løse opgaven. Sønderborg kommune bør undersøge, hvad der er normalt for branchen ved sammenligne med andre kommuner”, siger Henrik Meldgaard.

Prisen er langt ude i hegnet

Knud Erik Heissel er den anden virksomhed, som tømmer affaldsbeholdere i Sønderborg Kommune. Deres bud var også dyrere end Sønderborg Forsynings kontrolbud. Hans Heissel, der står for den daglige drift af virksomheden, har samme fornemmelse af, at der er noget galt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Deres pris er langt ude i hegnet. Vi ville aldrig kunne komme så langt ned i pris”, siger Hans Heissel

Knud Erik Heissel har indsamlet dagrenovation i over 35 år i de kommuner, der i dag udgør Sønderborg Kommune. Og ifølge Hans Heissel har der altid været tilfredshed med virksomhedens arbejde.

“Derfor er vi også skuffede over, kommunen tager levebrødet ud af munden på de lokale virksomheder”, siger han.

Udbud må gå om

Det bliver endnu mere mærkeligt, når direktør Henrik Meldgaard fra Meldgaard Miljø kigger på de skraldebiler, som Sønderborg Forsyning vil sætte ind. De vil delvist benytte sig af el-biler, som samlet set er flere millioner kroner dyrere end den type biler, som de private virksomheder har kalkuleret med.

Artiklen fortsætter under annoncen

Seneste nyt er, at Sønderborg Forsyning har sendt købet af de nye skraldebiler i udbud. Der er totalvægten på to af bilerne steget til 16 tons. Da Meldgaard Miljø bød på opgaven, var det med et krav om en totalvægt på ti tons, og det har væsentlig betydning for omkostningerne, da små skraldebiler skal tømmes oftere.

Henrik Meldgaard opfordrer Sønderborg Kommune til at lade udbuddet gå om. Det skyldes både de ændrede forudsætninger og den tvivl, der er opstået om kontrolbuddet.

“Vi kan se, at man i pressen har udlagt afgørelsen som et resultat af, at Sønderborg Forsyning havde et langt mere miljørigtigt tilbud. Det undrer mig meget, da vi fik præcis den samme vurdering på miljø som Sønderborg Forsyning. Reelt er det altså kun prisen, der har været afgørende. Og den er der alvorlig tvivl om”, siger Henrik Meldgaard.

Borgerne skal betale

Lars William Wesch, direktør i Transportens Arbejdsgivere, ATL, undrer sig også. Han har derfor sendt et brev til Sønderborg Kommune og bedt om aktindsigt i beregningerne bag Sønderborg Forsynings kontrolbud.

Borgmester Erik Lauritzen har også fået et brev, hvor han bliver opfordret til at gå ind i sagen og kaste lys over kontrolbuddet.

“Meget tyder på, at kommunen har glemt at tage alle udgifterne med. Det er alvorligt for de private virksomheder, som mister en opgave, de indtil nu har løst effektivt og godt. Men det kan også blive alvorligt for borgerne i Sønderborg Kommune. Det er dem, som kommer til at betale, hvis det ender med at blive dyrere, end Sønderborg Forsyning har beregnet”, siger Lars William Wesch.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2021 Politik, Sønderborg

Kommunen skal sikre at drikkevandsboringer er pesticidfri

1. december 2021 Politik

Alle kommuner skal gennemgå alle zoner omkring vandboringer inden udgangen af 2022 og sikre, at de friholdes for pesticider. For at nå i mål med dette krav har Teknik- og Miljøudvalget givet forvaltningen lov til at udstede påbud til ejere af jord omkring boringerne. ”Det handler i bund og grund om at beskytte vores drikkevand. […]

Læs mere...