Valgmøde: Konservative og Socialdemokratiet enige om meget og også uenige om en del

18. november 2017 KV2017

Lørdag formiddag var DET GAMLE RÅDHUS i Gråsten vært for et valgmøde, som blev holdt på Gråsten Skole.

Omkring 30-40 mennesker valgte at bruge et par timer i selskab med borgmesterkandidaterne Ole W. Stenshøj fra Konservative og Erik Lauritzen fra Socialdemokratiet.

Konservative er en del af den nuværende flertalsgruppe i byrådet, hvor Ole W. Stenshøj er formand for Erhvervsudvalget, der virkeligt har givet et helt andet fokus på erhvervslivet i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I den her periode har vi fået Sønderborg Iværksætter Service og Erhvervsservice, der for alvor har gjort en forskel. Og Konservative fik skrevet fjernelse af dækningsafgiften ind i konstitueringsaftalen for fire år siden. Den er væk nu”, siger Ole W. Stenshøj

Efter det første år med det nuværende byråd, begyndte det at gå fremad for Sønderborg i den årlige erhvervsvenlighedsmåling fra Dansk Industri.

“I dag ligger Sønderborg nogenlunde midt i rækken, så der er fremgang,”, siger Ole W. Stenshøj. Gennem den byrådsperiode, hvor det gik tilbage for Sønderborg i målingen, var erhverv og kultur lagt sammen og Slesvigsk Partis borgmesterkandidat sad med formandsansvaret.

I de seneste erhvervsmålinger trækker det lidt ned, at Sønderborg Kommune udliciterer for få opgaver.

“Og i Konservative ser vi meget gerne, at private virksomheder får mulighed for at overtage flere kommunale opgaver, men en beslutning kræver enighed i flertalsgruppen”, siger Ole W. Stenshøj.

Socialdemokrater er uenige

“I flertalsgruppen arbejder vi rigtigt godt sammen og vi er enige om det, som vi beslutter. Og alligevel er der forskel på partierne og det ses jo her, når der snakkes om udlicitering. Vi synes ikke, at der skal udliciteres mest muligt og jeg kan heller ikke se, at private er bedre til f. eks. hjemmepleje end kommunens medarbejdere er”, siger borgmester Erik Laurtizen.

“Vi har udliciteret en del af hjemmeplejen, men kun fordi vi skal. Og de private firmaer laver et glimrende arbejde, men de skal jo også tjene et overskud hjem. Det gør kommunen ikke. Vi kan give hjemmepleje for hele det beløb, der sættes af til området”, siger Erik Lauritzen.

Masser af penge i kassen

Konservative er ikke glade for den skattestigning, som Fælleslisten fik vedtaget med stemmer fra bla. Slesvigsk Parti og Socialdemokratiet i de sidste måneder, hvor Aase Nyegaard sad på borgmesterposten.

“Nogle gange er kassebeholdningen tæt på en milliard kroner og ind imellem på det halve. I kan sammenligne det lidt med en lønkonto. Når der lige er kommet penge, så ser det fantastisk ud – og så trækkes der til faste udgifter og så er beløbet jo noget mindre”, siger Erik Lauritzen.

Men selvom kassebeholdningen falder i perioderne imellem staten sender tilskudskroner, så er der en solid beholdning.

“Og den gør, at vi for eksempel kunne sige ja til at hjælpe nye uddannelser ind i Alsion, at vi kunne sige ja til spejderlejren og mange andre ting. Hvis ikke vi havde haft penge i kassen, så kunne vi ikke have reageret”, siger borgmesteren.

Er konservative røde

Daniel Stauggaard, kandidat fra Venstre, deltog i valgmødet og ville vide, om Konservative er til rød eller blå side i Byrådssalen.

“Det er et ubestrideligt faktum at Konservative pegede på Erik Lauritzen som borgmester for fire år siden. Gør I det igen eller vil I se på muligheden for at lave et borgerligt flertal” spurgte Daniel Staugaard.

“Hvis der er mulighed for at samle et borgerligt flertal, som vil pege på mig som borgmester, så vil det da være interessant”, siger borgmesterkandidaten fra Konservative.

Flere andre fik også lejlighed til at stille spørgsmål til de to kandidater. Og det handlede blandt andet om tilskud til frivillige foreninger, cykelstier, dagpleje, større vej til Nordals og Gråsten Station.

“En firesporet vej til Nordals giver ikke mening, fordi den ikke automatisk gør, at flere flytter til området. Når Ferieresortet med tiden bliver klar, så ser vi, om der skal laves nogle udvidelser af vejen”, siger Erik Lauritzen.

“Stem nu til fordel for det fælles og Sønderborg”, siger Erik Lauritzen

“Gråsten Station er på vores dagsorden og først af alt skal vi have den ud af hænderne på DSB eller Banestyrelsen, som er ejer”, siger borgmesteren.

Borgmesteren runder af

Borgmesteren ser frem til tirsdag, hvor vælgerne sætter deres kryds.

“Og når I står i stemmeboksen, så skal I lade være med at spille hasard med det hele ved at sætte jeres kryds det sted, hvor I får en meget lille skattesænkning. I stedet for at gå efter pengene, så skal der kryds ved dem, der vil sikre den fortsatte fremgang og optimisme”, siger borgmesteren.

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk