Vandstanden i havene omkring os vil stige i fremtiden

7. januar 2019 REGIONALT

Det er ingen tvivl om, at vandstanden i havene omkring os vil stige i fremtiden.

Spørgsmålet er blot, hvor meget, oplyser TV Syd.

Det er samtidig et faktum, at vandstanden de seneste 100 år er steget med 20 cm. Dog ikke for alle danskere.

Nordjyderne er gået fri af vandstigninger, mens syd- og sønderjyderne har kunnet registrere det meste af stigningen.

Det ved Kristine Madsen meget om.

Hun er daglig leder for oceanografi hos DMI.

“Danmark har hævet sig de sidste 100 år. Mest i nord og mindst i syd. I Nordjylland er landstigningen tæt på 20 cm, så der udligner de to ting hinanden. Men landhævningen i Sønderjylland er kun omkring fire-fem cm, så der har man kunnet se det meste af vandstandsstigningen”, forklarer hun til TV Syd.

De oversvømmelser, vi oplevede forleden fra primært Kolding i nord til Sønderborg og Flensborg i syd, skyldtes, at stormen Alfrida havde blæst store mængder vand ind i Østersøen, og da det strømmede tilbage gennem de danske indre farvande, gik det galt.

Vandet vil fylde mere

Når så vandstanden i fremtiden stiger endnu mere og hurtigere end de seneste 100 år, vil den slags hændelser blot blive hyppigere og mere alvorlige.

“Stigningen i vandstanden fortsætter. Mange ting tyder oven i købet på, at stigningstaksten også stiger. Hvor vi før talte om 20 cm for de seneste 100 år, så taler vi om 30 cm for 2000-2050 med en usikkerhed på 10 cm”, fortæller Kristine Madsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge Kristine Madsen er der to vigtige årsager til, at vandstanden stiger.

Den ene er, at verden bliver varmere med global opvarmning.

Og når vandet bliver varmere, så udvider det sig.

Når vandet fylder mere, så stiger vandstanden.

Hvis menneskeheden fortsætter derud, som den gør nu med udledning af drivhusgasser, kommer vandstanden til at stige meget mere.

“Det bedste bud lige nu er mellem 60 og 100 cm. Men der er en risiko for, at der sker rigtigt meget med isen, især på Antarktis. Derfor er der en risiko, at vandstandsstigningerne bliver helt op til 1,6 meter i år 2100”, siger hun.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. november 2022 Erhverv, Sønderborg

Der er fordele ved at være en del af fællesskabet omkring SønderjyskE Herrehåndbold

29. november 2022 Erhverv

Der skal nogle penge i kassen hos SønderjyskE, når der hele tiden skal udvikles på SønderjyskE herrehåndbold – og en af vejene til at få sponsorer, det er, at klubben tilbyder virksomheder et medlemskab i SønderjyskEs erhvervsklub, som samles umiddelbart før hjemmekampene i Broager Sparekasse Skansen. “For at få SønderjyskE herrehåndbold til at blive en […]

Læs mere...