Vandstanden i Ulkebøldam bliver sænket

14. august 2021 Samfund

Sønderborg Forsyning og Sønderborg Kommune er bekymret for, hvor meget pres dæmningen i Ulkebøldam kan klare.  Derfor sænkes vandniveauet i Ulkebøldam. Analyseresultaterne viser, at forureningen af Ulkebøldam blandt andet består af oliesyre, rapsolie, metaller og tungmetaller.

Det skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Den høje vandstand i Ulkebøldam presser dæmningen, der ikke er konstrueret til at have et så højt vandniveau, som den har haft den seneste uges tid. Det høje vandniveau i dammen skyldes, at Ulkebøldam blev forurenet efter storbranden på Omnicon, der ledte forurenet slukningsvand til dammen. Og derefter kom der rigtig meget regn, og man har arbejdet for at holde det forurenede vand i Ulkebøldam.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er en rigtig træls situation, for Ulkebøldam er et stort regnvandsbassin, som der lige nu er sat en prop i for at undgå, at det forurenede vand ledes ud i Augustenborg Fjord. Men det gør, at vandet er så højt oppe, at vi er nødt til at aflaste dæmningen, for det er den ikke konstrueret til kunne klare over en længere periode”, siger afdelingsleder Hanne Bruun fra afdelingen Erhverv og Affald.

”Det gør vi ved at sænke vandniveauet i dammen efter anbefaling fra vores rådgiver, fordi vi kan se, at der siver lidt vand gennem dæmningen nu. Derfor går vi med livrem og seler, for hvis vi får et ‘værst tænkelige scenarie’, hvor dæmningen skulle bryde sammen, så vil det ikke kun være en katastrofe i forhold til udledning i Augustenborg Fjord, men også naboerne til Ulkebøldam”, siger Hanne Bruun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vandstanden sænkes ved at pumpe vand ud af dammen og over i nogle store rør/tekstilpølser, der ligger på jorden. Der vil konstant blive pumpet vand i rørene, og så kan vandet stille og roligt sive tilbage i dammen. Samtidig har rørene en rensende effekt.

Sønderborg Kommune fik fredag svar på testresultaterne, og nu kan der laves en proces for det videre arbejde.

”Vi har jo ventet længe på svar, men analyserne viser, at forureningen af Ulkebøldam blandt andet består af oliesyre, rapsolie, metaller og tungmetaller samt tensider og biocider. Så nu ved vi, hvad vi skal rense for, og nu vil vi – Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning sammen med rådgivere – lave planen for, hvordan forureningen bedst fjernes, så det sker i den rette rækkefølge og på den rigtige måde. Det er dog for tidligt at sige, hvornår vi er klar, til at gå i gang, men det vil ske så hurtigt som overhovedet muligt”, fortæller Hanne Bruun.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk