Tirsdag eftermiddag holdt ergoterapeut Mette Søndergaard et fordrag om demens og i kaffepausen var der flere af de pårørende til mennesker med demens, der efterlyste et sted, hvor de kunne mødes med andre i samme situation.
“Det er vigtigt, at mennesker i samme situation mødes og snakker om, hvordan de har det og hvad der sker i deres liv. Det er også godt for demensramte og pårørende at mødes med ligestillede og snakke om, hvordan deres dage er”, sagde Mette Søndergaard efter pausen i foredraget, der var sat i scene af Netværkshuset, som også har demenscafé en gang hver måned.
SønderborgNYT har spurgt både formanden for Social, Senior og Handicapudvalget, Stefan Lydal og sundhedsudvalgsformand Didde Lauritzen, om de er klar til at hjælpe demensramte og deres pårørende. Og det er de.
“De er meget velkommen til at kontakte mig, så vi kan mødes og snakke om, hvilke behov de har – dem skal vi jo lige kende, inden vi begynder at sætte nogle ting i gang”, siger Didde Lauritzen til SønderborgNYT.
Stefan Lydal kan også se, at det vil give mening.
“Det drejer sig om rigtigt mange mennesker. Omkring to millioner danskere er pårørende til en, der er dement – og selvfølgelig vil vi hjælpe, så pårørende til demensramte her i kommunen får muligheder for at mødes”, siger Stefan Lydal, der også gerne vil kontaktes, hvis ikke Netværkshusets tilbud rækker.
Mette Søndergaard fortalte om noget af det, der er vigtigt, når vi er tæt på et menneske med demens.
“For det første skal vi sætte mennesket først. Huske at vedkommende har demens – det er en sygdom og ikke noget, som man er. Og så skal vi ikke være berøringsangste. Når vi ser en stå i supermarkedet og smide 32 tuber tandpasta i kurven, så er det ok at sørge, om der er brug for hjælp”, sagde Mette Søndergaard og fortalte, at der er flere end 200 demenssygdomme og Alzheimer er den mest udbredte.
Herefter fortalte hun om noget af alt det, der kan gøre dagene lettere for demensramte og pårørende.
“Og livet skal jo leves – også med demens”.
Her er der billeder fra foredraget.