Vejen til mere frihed i folkeskolerne er banet

26. januar 2022 Politik

På onsdagens byrådsmøde på den tidligere skole i Havnbjerg behandlede de folkevalgte et punkt fra Venstre, som gik ud på, at kommunen skulle sætte gang i en proces, hvor lokale folkeskoler meldte ud, hvilke regler og bureaukrati, som de gerne ville slippe for.

“Og det er vigtigt at acceptere, at det, som man ønsker på de enkelte skoler, nok ikke er det samme på andre skoler”, sagde Ventres Ellen Trane Nørby. Når de enkelte skoler ikke er bundet af regler eller skal bruge tid på unødvendigt bureaukrati, så bliver der mere tid til eleverne – og det er godt for både læring og trivsel.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forslaget var sat på dagsordnen på baggrund af, at statsministeren havde sagt, at alle kommuner i princippet kan blive frikommuner på skoleområdet.

“Derfor vil vi i Venstre også gerne have, at vi sender et brev til statsministeren og fortæller, vi gerne vil være frikommune”, sagde Ellen Trane Nørby.

Formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget, Jesper Smaling, sagde, at timingen for forslaget ikke er god.

“Sådan en sag lægges almindeligvis i udvalget, hvor vi har vores første møde på mandag. Men jeg kan fortælle, vi skal rundt på skolerne til dialogmøder, hvor vi kan spørge ind til tingene”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi afviser ikke at sende et brev til statsministeren, men vi vil vide, hvad vi ønsker frihed fra, inden vi sender det”, sagde Jesper Smaling og tilføjede, at blandt de sydjyske kommuner, så har folkeskolerne i Sønderborg det tredje-bedste gennemsnit. Kun overgået af Kolding og Fanø.

Altså er der ikke tale om en krisesituation.

Jimmy Simonsen fra Venstre sagde, at der er veldrevne friskoler i Sønderborg.

“Og vi kan jo tage det bedste fra dem og bruge i folkeskolerne”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Slesvigsk Parti var ikke afvisende for tankerne i Venstre.

“Vi ønsker at skrue op for lydhørheden og gøre op med den gamle styringslogik. Vi vil gerne frisætte folkeskolerne og det har der været arbejdet på i en tid. Regler, der ikke tjener et formål, vil vi gerne være med til at afskaffe”, sagde Stephan Kleinschmidt.

Tage Petersen fra Venstre forklarede, at årsagen til at Venstre havde sat forslaget på Byrådets dagsorden og ikke sendt det i udvalget, skyldes, at de ikke kunne vide, om udvalgsformanden ville tage det op.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Nu har vi haft forslaget med, så vi alle kan forholde os til det. Vi skal lade skolerne pege på de regler, der skal væk – det skal forvaltningen og politikerne ikke være en del af”, sagde han.

Borgmester Erik Lauritzen fortalte, at han havde hørt statsministerens nytårstale.

“Men hun sagde ikke noget om, hvornår vi kunne søge og fra Undervisningsministeren har jeg hørt, at det kommer til at gælde for skoleåret 23/24”, sagde borgmesteren.

Debatten sluttede med, at Slesvigsk Parti kom med et ændringsforslag og byrådsmødet blev suspenderet i 15 minutter, mens de forskellige partier drøftede forslaget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Pausen benyttede partierne konstruktivt og satte sig sammen og kom med et helt nyt forslag, som alle 31 kunne stemme for.

“Vi skal frigøre folkeskolerne fra unødvendige nationale og kommunale krav og bureaukrati. Elever, personale og ledelse skal pege på unødvendige regler”, stod der blandt andet i ændringsforslaget fra partierne og tilbagemeldingerne skal behandles i det politiske udvalg.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. maj 2022 112, Sydals

Ild i varebil på Kegnæsvej

27. maj 2022 112

I dag, fredag, klokken cirka 13 blev der ringet 112 og Sydals Frivillige Brandværn kørte til Kegnæsvej, hvor der var ild i en varebil. “Branden fik de frivillige brandmænd hurtigt slukket og fordi der var risiko for, at føreren af bilen har fået røg, så tilkaldte vi en ambulance, så han kunne blive tjekket”, siger […]

Læs mere...