Venstre: Et skridt tættere på at få Augustenborg Hertugby anerkendt som UNESCO-kulturarvsområde

Pressemøde om Hertugbyens Restaureringspulje. Foto: Ole Kæhler
Pressemøde om Hertugbyens Restaureringspulje. Foto: Ole Kæhler
20. marts 2024 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Med Hertugbyens Restaureringspulje og et stærkt strategisk samarbejde med flere fonde, er vi i dag kommet et skridt nærmere visionen om at få Augustenborg Hertugby anerkendt som UNESCO-kulturarvsområde.

”Vi glæder os meget over dagens offentliggørelse af restaureringspuljen og det strategiske offentlige-private-samarbejde med en række fonde om at løfte Augustenborg Hertugby til nye højder. Så en kæmpe tak skal lyde til fondene for at gå ind i samarbejdet med såvel penge og deres store viden om restaurering og bevarelse af værdifulde kulturmiljøer”, siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse og fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er et projekt, som vi har lagt meget energi i og som vi bakker fuldt og helt op om fra Venstres side og derfor mener vi også, at Augustenborg Hertugby skal udnævnes som et prioriteret fyrtårnsprojekt i Sønderborg Kommune, så vi kan løfte hele Augustenborgområdet yderligere”.

Også Venstres gruppeformand Tage Petersen deltog i dagens lancering af Restaureringspuljen og for ham er det også en vigtig dag for han har fulgt projektet aktivt helt siden før kommunesammenlægningen, hvor han var viceborgmester i den tidligere Augustenborg Kommune.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg har fulgt projektet intensivt helt fra den spæde begyndelse og jeg glædet mig til lanceringen af restaureringspuljen i dag, da løftet af Augustenborg Hertugby og hele Augustenborgområdet som et attraktivt sted at bo og leve, er en sag, der altid har ligget mig meget på sinde. Jeg kender alle de mange ildsjæle og aktører, der hver dag knokler for at løfte Augustenborg og jeg glæder mig over, at vi med dagens lancering nu kan bakke yderligere op om deres vigtige arbejde og det samlede løft af Augustenborg”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Thomsen, som også er byrådsmedlem for Venstre har været aktivt involveret i projektet gennem sit store engagement i Hertugbyens Udviklingsforum og han ved, at dagens lancering er et vigtigt skridt fremad.

”Jeg er enormt glad for, at vi nu kommer et skridt videre løftet af Augustenborg. Det betyder meget for os lokale ildsjæle, at vi nu får økonomisk og faglig hjælp til at løfte potentialet i Augustenborg Hertugby. Vi har et mål om på sigt at blive anerkendt som UNESCO verdenskulturarv og ser vi mod Christiansfeld, så kan vi se hvor meget det betydede, at RealDania gik ind med penge og viden. Så tak herfra. Jeg og mange andre lokale er i den grad i arbejdstøjet og vi glæder os til det videre samarbejde”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Augustenborg har i potentiale som UNESCO verdenskulturarv, og Masterplanen for Augustenborg Hertugby som Byrådet vedtog i december 2022 er i høj grad en strategisk ramme for arbejdet med at løfte hele Augustenborgområdet.

Det potentiale, der ligger i at få den historiske Hertugby renoveret og anerkendt som verdenskulturarv, bør der i endnu højere grad sættes fokus på, og yderligere tempo bag både gennem flere offentlige private-partnerskaber og stærke samarbejder med fonde og lokale foreninger og ildsjæle.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor har Venstres tidligere foreslået, at gøre Augustenborg Hertugby til et nyt fyrtårnsprojekt i Sønderborg Kommune. Det forslag mener Venstres byrådsgruppe er endnu mere aktuelt efter dagens lancering af restaureringspuljen.

Masterplanen for Hertugernes Augustenborg er sammen med projektet for Augustenborg Havn som ny attraktiv bydel, Opbygningen af Sundhedshuset i det gamle rådhus og den næsten afsluttede renovering af Augustenborg skole og børnehave, er alle skridt mod et markant løft af Augustenborg.

17. april 2024 Erhverv, Sønderborg

Erhvervslivet fik indblik i lufthavnens fremtid

17. april 2024 Erhverv

Tirsdag eftermiddag var 80 personer fra 45 lokale virksomheder samlet på Hotel Alsik for at høre om Sønderborg Lufthavn, som netop har fået lavet en analyse af erhvervslivets ønsker til lufthavnen. “Udviklingen af Sønderborg Lufthavn er en vision for Sønderborg Kommune og Bitten & Mads Clausens Fond”, sagde Lars Tveen, som er direktør i fonden. […]

Læs mere...