Venter du på fjernvarmen kan løsningen være en luft-til-luft varmepumpe

15. november 2022 Samfund
John Solkær har installeret en luft-til-luft varmepumpe mens han venter på fjernvarmen
John Solkær har installeret en luft-til-luft varmepumpe mens han venter på fjernvarmen

Mange boligejere venter på, at der kommer fjernvarme til området indenfor de kommende år. I disse områder kan det som en midlertidig løsning være en god forretning at installere en luft-til-luft varmepumpe som supplerende energikilde til den dyre gas, olie eller træpiller. Det skriver ProjectZero.

ProjectZero har talt med John Solkær i landsbyen Blans udenfor Sønderborg, hvor han håber, der også kommer fjernvarme inden for en overskuelig årrække. I ventetiden har John Solkær i januar 2022 fået installeret en luft-til-luft varmepumpe, som kan opvarme et areal på 75 m2 bestående af sammenhængende køkken og to stuer. Den øvrige del af det 160 m2 store parcelhus opvarmes fortsat fra den eksisterende gaskedel.

John Solkær aflæser dagligt gas-og el-forbruget i hjemmet, og det ser ud til, at de med varmepumpen kan spare næsten 40 % af det årlige gasforbrug. Til gengæld skal de bruge el til at drive varmepumpen, så el-forbruget bliver større, men det er alligevel en god investering. Det skriver ProjectZero.

Varmepumpen virker på den måde, at den tager energi ud af den kølige udeluft og transformerer energien om til en højere temperatur, der opvarmer luften, som så blæses ind i huset. En sådan varmepumpe kan typisk opvarme et boligareal på op til 75 m2, som skal være et sammenhængende rum uden døre, f.eks. stuer og køkken ud i et.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det store rum kan dermed opvarmes med billig luftvarme fra en varmepumpe, og de mindre lukkede rum og værelser opvarmes fortsat med radiatorer forsynet fra gas- olie- eller træpillekedlen. Det varme vand opvarmes også fortsat fra den eksisterende kedel. Radiatorerne i det store rum kan stadig hjælpe til i særligt kolde perioder, men til dagligt kan disse radiatorer skrues ned på 1.

Varmepumpen med ventilator står typisk udenfor og trækker kølig luft ind. Luften føres i en kanal ind til et indblæsningskabinet, som sidder på væggen i en stue, hvorfra den varme luft blæses ind i de sammenhængende rum.

Artiklen fortsætter under annoncen

ProjectZero har fået beregnet tilbagebetalingstiden for et typisk luft-til-luft varmepumpeanlæg i et typisk parcelhus med et årligt gasforbrug på 1.500 m3. Tilbagebetalingstiden afhænger naturligvis meget af den forventede pris på gas og el. Du kan se beregning på ProjectZeros hjemmeside her.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk