Vi galopperer direkte mod klimafgrunden – men kan lige nå at afbøde katastrofen

28. september 2022 Erhverv
Pressefoto
Pressefoto

Vi har med galopperende fart kurs mod klimaafgrunden, men der er stadig lige akkurat tid til at afbøde katastrofen. Men det kræver øjeblikkelig handling. Sådan konkluderer deltagerne ved Konferencen ’100 % Climate Neutrality’ i en fælles erklæring. Et godt sted at starte er at etablere grøn transport mellem Tyskland og Danmark.

”Eksponentielt voksende problemer kræver disruptive løsninger”.

Sådan lød det fra institutleder for Mads Clausen Instituttet, professor Horst-Günter Rubahn, da han mandag åbnede klimakonferencen ’100 % Climate Neutrality’ i Alsion. I sin indledende tale henviste han til den kontroversielle rapport ’ The Limits to Growth’ fra The Club of Rome, som blev offentliggjort for 50 år siden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rapporten identificerede de vigtigste problemer for menneskeheden, såsom våbenkapløb, miljøforurening, befolkningstilvækst og økonomisk stagnation, men først og fremmest konkluderede den, at eksponentiel vækst på en begrænset planet uundgåeligt vil føre til økologisk kollaps.

Data fra virkeligheden viser, at vi følger det af rapportens 12 scenarier, der peger mod sammenbrud. Den globale forurening er vokset stærkere end i scenarierne i den kontroversielle rapport, men om klimakrisen er begyndelsen på det endelige kollaps, er det endnu for tidligt at konkludere. Men hvis vi ikke gør noget, så er det.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Desværre går modarbejdet langsomt, hvilket udgør et alvorligt problem for politik, videnskab og samfund, så man du kan stille spørgsmålet: Giver det mening stadig at fokusere på klimaspørgsmålet? Svaret er ja!. Derfor har vi brug for disruptive løsninger, og disruptive løsninger opstår, hvis du krydser grænser. Og da vi i grænseregionen er vant til at krydse grænser, er det oplagt, at vi skal forsøge at blive frontløbere her. Det er baggrunden for den klimakonference, som vi holder 5. gang i år med det mål at forene kræfter og lære af hinanden på tværs af grænserne”, lød de afsluttende ord i åbningstalen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Konferencen ’100 % Climate Neutrality’ i Alsion tiltrak deltagere fra hele Europa. Internationale forskere præsenterede alarmerende facts om klimakrisen og de medfølgende konsekvenser, men alligevel kunne gæsterne gå hjem med en god følelse i maven, for konferencens viste også, at vi allerede har mange af løsningerne på de klimaudfordringer verden står over for.

”Vi har allerede mange af de løsninger, der skal til for at løse både den igangværende energikrise, men også klimakrisen på længere sigt. Derfor er det fælles budskab fra konferencen også, at løsningerne skal tages i brug, så aktuelle kriser og udfordringer kan blive til langvarige løsninger. I en fælles erklæring konkluderer vi, at det er et fælles ansvar, men det kræver, at politikerne udstikker de rette rammer. En lavthængende frugt er grøn transport mellem Tyskland og Danmark. Her burde den politiske vilje og støtte virkelig være i højsædet”.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. december 2022 112, Nordborg

Brand i garage kunne brede sig til gårdlænge

7. december 2022 112

Først på aftenen kørte Augustenborg og Egens frivillige brandværn til en gård ved Guderup. “Der var ild i en garage, der er bygget sammen med en gårdlænge”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Sønderborg Brand og Redning. De to frivillige brandværn fik hjælp fra stigevognen fra Sønderborg. “Branden blev slukket, inden den bredte sig”.

Læs mere...