– Vi skal løfte i flok og gøre Tour de France til en folkefest

24. februar 2020 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Det er et år siden, kommunen kunne afsløre, at Tour de France kommer til Sønderborg i 2021 – og siden har forvaltningerne og andre arbejdet på sagen.

“Og nu kender vi ruten i Sønderborg, hvor vi får vist rigtigt meget af byen på tv, når rytterne kører mod målstregen”, sagde borgmester Erik Lauritzen til de 88 Tour-interesserede, der var kommet til borgermøde i Sønderborg Teater.

“Vi får kun det allerbedste ud af Tour de France, hvis vi arbejder sammen og løfter i flok”, sagde borgmesteren og forklarede, at når kommunen bruger 20 millioner kroner på eventen, så handler det om flere ting.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi vil gøre det mere spændende at bo her og ad den vej få flere turister og flere tilflyttere”.

Efter borgmesterens sceneoptræden blev der vist et videoklip, der blandt andet fortalte, at især restauranter, hoteller og taxa kan se frem til en god omsætning i dagene omkring Tour de France i Sønderborg.

Sønderborg skal i gult

Forvaltningsdirektør Inge Olsen sagde i sit oplæg, at en del af borgermødet også handlede om at give borgerne en idé om, hvad der er i vente.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har lavet en grundfortælling om Tour de France og den handler om fællesskaber, at bygge bro og verdens grønneste målby”, sagde Inge Olsen. Hun håber, at borgere spiller med omkring bæredygtighed, folkefest før, imens og efter cykelfeltet rammer Sønderborg.

“Vi regner med, at vi bliver 75.000 mennesker den dag, så vi skal klæde Sønderborg i gult”, sagde hun.

Trafik-udfordringer

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Aase Nyegaard, fortalte, at det er hendes forvaltning, der sidder med ansvaret for afviklingen af cykelløbet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Trafikken i Sønderborg skal ad andre veje end dem, som cykelrytterne bruger. Heldigvis er det en søndag, men vi opfordrer til, at de mennesker, der bor langs ruten, flytter deres bil til et andet sted, hvis de har planer om at komme ud og køre. Vi ser også rigtigt gerne, at når folk skal rundt i Sønderborg, så er det til fods eller på cykel”, sagde Aase Nyegaard.

Afsæt til mere sundhed

Sundhedsudvalgsformand Helge Larsen fortalte, at kommunens investering i Tour de France også er en investering i folkesundhed.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der vil blive sat fokus på cykling og jo flere vi kan involvere des bedre. Vi ser gerne flere ‘hverdagscyklister. Børn, voksne og ældre”, sagde sundhedsudvalgsformanden.

Flere foreninger er i gang med at se på nogle cykleideer.

“Der er nogle, der arbejder på ideen om et motionscykelløb på den sidste del af etapen. Altså fra Gråsten til Augustenborg Landevej. Jeg har også snakket med politikere fra Haderslev og Aabenraa, som synes, der skal laves et motionsløb fra Haderslev til målstregen i Sønderborg. Man kan så køre en del af ruten eller hele vejen”, sagde Helge Larsen. Han tilføjede, der også kan laves et familievenligt stjerne-cykelløb.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dengang der var spejderlejr, samlede kommunen brugte cykler ind og de blev sat i stand.

“Det kunne vi gøre igen og male cyklerne gule. Og nogle, der allerede er i gult, er Team Rynkeby, som også er gået i tænkeboks”, sagde han.

Vi skal løfte i flok

Fungerende formand for Kultur, Idræt, Handel og Turisme, Jesper Kock, sagde, at han faktisk selv overvejer at pumpe luft i sin cykel og trille en tur.

“Det er nemlig vigtigt, at vi alle er med og vigtigt at vi står sammen om den store begivenhed. Mange kan tænke i overnatningsmuligheder, fordi der kommer omkring 75.000 mennesker til byen”.

Der bliver holdt endnu et borgermøde, som handler om alt det udenom selve cykelløbet og det er den 10. november.

Her kan foreninger og alle andre igen komme med deres ideer til, hvordan de vil bidrage til at gøre Tour de France til en folkefest – og der er lige et lille ‘men’ til de mange ideer:

“Som udgangspunkt bidrager kommunen ikke med penge”, sagde borgmester Erik Lauritzen.