ViKaLi: Kvinder blev klogere på det mussel-malede

23. januar 2016 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Kvalitetskager fra Skærtoft serveret i musselmalede forme og kaffe i musselmalede kopper. Et par glimrende detaljer i ViKaLi lørdag eftermiddag, hvor Merete Christensen delte ud af sin viden om netop musselmalet.

Merete Christensen er grundigt inde i historien bag musselmalet porcelæn.

Merete Christensen er grundigt inde i historien bag musselmalet porcelæn.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi synes jo det er noget så dansk med mussel-malet porcelæn, men faktisk kommer det fra Kina, der i rigtigt mange år var ene om at sælge porcelæn. En tysker fik senere fundet opskriften, der så endnu senere blev efterlignet af en dansker”, siger Merete Christensen til de små 14 tilhørere.

“Danskeren startede så Den Danske Porcelænsfabrik, men kom i pengenød. Kongen gav ham støtte på betingelse af, at fabrikken blev til Den Kongelige Porcelænsfabrik og her sad en masse kvinder og malede musselmaling”, siger Merete Christensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Deres pensler var lavet med hårene fra spidsen af ørerne på en ko eller af hår fra rensdyrmaver.

“Hver enkelt af kvinderne havde sine egne pensler og brugte 2000 pennestrøg for at male en tallerken. Det tog hende en halv time”, siger Merete Christensen.

Fornyelsen kom

Det musselmalede porcelæn dør ud i løbet af 1800-tallet, men i 1895 kommer Bing og Grøndahl på banen og så er det populært igen. Næste skridt for det musselmalede er Mega-musselmalet, som er fra år 2000.IMG_7233

Artiklen fortsætter under annoncen

“Efter sigende var det en pige, der skulle aflevere sit projekt på en kunstuddannelse. Hun havde ganske enkelt bare forstørret de gamle, kendte motiver op. Hendes lærere foreslog hende, at hun henvendte sig til Den Kongelige Porcelænsfabrik, der straks så en forretning i de store motiver”, siger Merete Christensen.

Kvalitet fra Thailand

“Der er ikke flere “blåmalere” tilbage på Den Kongelige Porcelænsfabrik. Malerarbejdet er flyttet til Thailand. På fabrikken i Danmark sidder der kun tyve malere, som laver de store Flora Danica-stel”, siger Merete Christensen, der har brugt rigtigt meget tid på at snuse vinden op.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Heldigvis er jeg en nysgerrig natur, så jeg synes, det er underholdende at gøre sig klogere på nogle ting”, siger hun til SønderborgNYT.

Flora Danica skal ikke i opvaskemaskinen.

Flora Danica skal ikke i opvaskemaskinen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun slår til sidst fast, at musselmalet sagtens kan klare opvaskemaskineturene.

“Det er malet direkte på porcelænet og glasuren er ovenpå, så det er ikke til at slide mønstret bort”.

Hvis du ligger inde med et Flora Danica-stel, så lad være med at stil det i opvaskemaskinen. Motiverne er malet ovenpå glasuren og overlever på sigt ikke maskinopvask og det gør guldkanter heller ikke”, siger Merete Christensen.

billede

 

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...