Vil du være frivillig for voldsramte kvinder og børn?

10. september 2015 Sundeved Skrevet af: Ole Kæhler

Sønderborg Kvinde- og Krisecenter er igen på udkig efter frivillige, der er parat til at tage såkaldte krisevagter. Det betyder, at det er frivillige, der tager telefonen og åbner døren, når der ringes på.kkc

“Og så skal de bruge tid på at lytte til de kvinder, der er i huset”, siger Ruth Malle. Fordi de frivillige skal hjælpe kvinder i krise, så kommer man ikke bare ind fra gaden og er frivillig uden en grundig oplæring.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Den 16. september klokken 17 kan kvinder, der har lyst til at være frivillige hos os, komme til et intromøde, hvor vi fortæller om huset og opgaverne.”, siger Kvinde- og Krisecenterets leder Ruth Malle til SønderborgNYT. De frivillige skal være mindst 18 år.

Starten på arbejdet

“Efter jeg havde været til intromøde og endnu et møde fik jeg seks vagter sammen med flere forskellige frivillige, der alle er rutinerede og det var meget givende at have en, jeg kunne snakke de forskellige ting igennem med”, siger en frivillig, der har været et par måneder i huset.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kvinde- og Krisecentret på Agervang 5

Kvinde- og Krisecentret på Agervang 5

De rutinerede krisevagter synes, det er herligt, når de får et “føl” med.

“Det er bestemt i vores interesse, der kommer nye i huset. Og når vi er med til at lære dem op, så får vi jo genopfrisket vores viden, så det er rigtigt godt”, siger en af de erfarne frivillige.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og en af mange gode ting ved at være frivillig her, det er, at man ikke er nervøs. Hvis vi laver fejl, så lærer vi af dem”, siger en frivillig, som har været med halvandet år.

Vi er forskellige

I Kvinde- og Krisecenter er der faste procedurer, når det gælder sikkerhed – og de følges til punkt og prikke af alle frivillige og ansatte.kkc

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men på andre områder, så gør vi tingene på forskellige måder og det oplever man under oplæringen, hvor man jo møder seks andre frivillige”, siger den “nyudlærte”.

“Jeg kan huske, at jeg i starten gik og spurgte, hvornår man skal stå op efter en nattevagt”, siger den frivillige med halvandet års erfaring. Det viste sig, at nattevagterne står op på forskellige tidspunkter.

“Nogle skal op og afsted til jobbet, mens andre skal hjem. Så de kan stå op, når de vil. Det er helt OK at sætte et skilt med “Jeg Sover” på døren og sove til klokken 10″, siger Ruth Malle.

Artiklen fortsætter under annoncen

Stemningen i huset

Gæster, der har besøgt Kvinde- og Krisecentret, snakker om den gode stemning i huset – og det gør de frivillige også.

“Det er meget vigtigt, der er en god stemning i huset, så vi frivillige føler os trygge. Nogle vagter kan være krævende psykisk, så tryghed er vigtig. Vi ved, der altid er nogle, vi kan ringe til og vi ved, at de er parat til at komme farende, hvis vi har brug for det”, siger kvinden med 18 måneders frivillighed bag sig.

“I min oplæringstid tog jeg imod en kvinde, der ringede på døren og det var lærerigt. Så jeg føler mig tryg, fordi jeg har prøvet, hvordan man tager bedst imod en voldsramt kvinde”, siger den “nyudlærte”.

Ruth Malle fortæller, at 900 lokale kvinder årligt beder om hjælp i centret - altså går der 900 voldelige mænd rundt iblandt os.

Ruth Malle fortæller, at 900 lokale kvinder årligt beder om hjælp i centret – altså går der 900 voldelige mænd rundt iblandt os.

Kurser

Nye frivillige er i oplæring i omkring et halvt år og føler nogen, de har brug for mere, så er der selvfølgelig plads til det.

“Og så er der basiskurser, som de frivillige også skal på”, siger Ruth Malle. Et meget vigtigt kursus er i aktiv lytning og kriseforståelse.

“Der lærer vi, at vi skal huske, vi har to ører og kun en mund”, siger en af de frivillige.

Hertil kommer et kursus i førstehjælp, Brand & Redning og så er der kursus i tavshedspligt.

“Kurserne henvender sig til nye frivillige, men erfarne må gerne deltage, så de frisker deres viden op”, siger Ruth Malle.

Kvinde og Krisecenter har en etikgruppe, som arrangerer andre kurser. Nogle af dem i samarbejde med andre krisecentre. Samarbejdet gør, at når der er tre om at betale foredragsholderen, så er der råd til nogle lidt dyrere.

“Og på kurser er der masser af tid til at snakke sammen. Og det er spændende at høre, hvordan de gør på andre krisecentre”, siger Ruth Malle.

Masser af frivillige

Der er virkeligt mange frivillige på krisecentret. Og det er der en rigtig god forklaring på.

Vold i hjemmet rammer også børn.

Vold i hjemmet rammer også børn.

“Vi passer på, at vores ildsjæle ikke brænder ud. Og hvis der er en, der har brug for at koble fra en tid, altså det vi kalder at gå på lav profil, så skal hun bare sige det. For det kan man sagtens en tid. Vi ser dog gerne, at vedkommende kigger ind eller ringer, så vi er i kontakt”, siger Ruth Malle.

“Vi har det rigtigt godt sammen og det betyder også, at frivillige bliver rigtigt længe”, siger den frivillige med halvandet års erfaring. Ruth Malle fortæller, der er frivillige, som har været med gennem 25 år og der er hele tiden nye i oplæring.

Anonyme

SønderborgNYT har ikke sat navn på de frivillige, der udtalt sig. På Sønderborg Kvinde- og Krisecenter passer man kkcpå frivillige og deres navn skal ikke frem, fordi det betyder, de kan blive opsøgt af en af brugernes kæreste eller mand.

Hvis du har lyst til at opleve at være frivillig i et hus, hvor der stilles krav til dig og hvor du får masser af viden og erfaring i din rygsæk, så trop op på Sønderborg Kvinde og Krisecenter den 16. september – det er på onsdag – du ringer bare på døren mellem 16.45 og 16.59.

“Vi har frivillige fra hele Als og Sundeved. Det er ikke blot kvinder fra Sønderborg, vi sætter pris på at have med på holdet”, siger Ruth Malle.

Sønderborg Kvinde- og Krisecenter kaldes et moderne krisecenter, fordi den nyeste viden altid er i brug – ene og alene for at hjælpe voldsramte kvinder og børn bedst muligt.