Vivi Brit Nielsen håber hun får lov at gøre livet lettere for psykisk syge og deres pårørende

15. november 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag aften var der valgmøde i det tidligere bibliotek på Kongevej i Sønderborg og i front stod Vivi Brit Nielsen, som er ny kandidat for Venstre.

Her handlede det ikke om spor andet end at nogle mennesker savner forståelse og en anstændig behandling fra både kommune og region. Nemlig mennesker med en psykisk lidelse eller anden kronisk sygdom – og deres pårørende.

“Som pårørende skal vi bruge ufatteligt meget tid og energi på at finde ud af, hvodan det kommunale system virker. Der er ikke én koordinator, som guider en psykisk syg og vedkommendes familie og det giver følelsen af afmagt””, siger en debatdeltager.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vivi Brit Nielsen kender til de problemer, der følger i kølvandet på psykisk sygdom.

Akut hjælp

“Når det hele brænder sammen for en psykisk syg, så er det mest af alt afmagt, som pårørende står med, når de bruger tre dage på at få akut hjælp. Hverken kommune eller region er gearet til at reagere hurtigt”, siger en deltager.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Da det endelig lykkedes at komme igennem på telefon, så fik vi at vide, at vi kunne køre til Esbjerg Sygehus, som har en akutmodtagelse for psykisk syge”.

By- og regionsrådsmedlem Tage Petersen fra Venstre er med på mødet og erkender blankt, at samarbejdet mellem kommune og region ikke altid er helt optimalt.

Ekspert på området

Vivi Brit Nielsen har stor forståelse for de mennesker, der føler sig klemt i systemet. Og det er deres sager hun vil kæmpe for i byrådet, hvis hun får stemmer nok til at komme med på holdet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har selv været ramt af en depression, men var åbenbart heldig og fik god hjælp”, siger hun. Op til sygdommen var hun frisør, men valgte at skifte job.

“Efter at have siddet ved kassen i Fakta og efterfølgende væet souschef, blev jeg ansat i kommunen som kontaktperson og er i dag i Børne- og Uddannelsesforvaltningen”, siger Vivi Brit Nielsen, der hele tiden har været meget åben om sin sygdom.

Vagttelefon vil hjælpe

Sønderborg Kommune har et udsatteteam, der skal reagere og rykke ud akut, når der er brug for det.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men medarbejderne er bare ikke gearet til mennesker med psykiske lidelser og det er kommunens ansvar. En vagttelefon og kompetente medarbejdere til at tage den, vil være en stor hjælp”, siger en valgmødegæst.

“Vi efterlyser også nogle pårørendekoordinatorer, som kan tage telefonen 24/7”, siger et medlem fra Foreningen Bedre Psykiatri.

Hvis og når psykisk syge rammes af psykose skal der professionel hjælp til i en fart – ellers kan det nede i selvmord og meget andet tragisk.

“Og så skal der være sengepladser indenfor rækkevidde”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg var hårdt ramt for forholdvis kort tid siden, hvor min mor døde og i august ringede jeg og bad om hjælp. Den hjælp fik jeg sidst i oktober”, siger en kvinde og tilføjer, at hun er psykisk syg og var indlagt sidste gang i midten af ’70erne.

“Det kunne have endt helt galt”, siger hun.

Hvad laver du?

Tage Petersen, Vivi Brit Nielsen og andre fra tirsdagens møde.

Når mennesker mødes, så er det ret almindeligt, man spørger hinanden om jobbet.

“Og når folk spørger mig, så må jeg sige, jeg er på kontanthjælp”, siger en mand på mødet og fortæller, at ens job er en meget stor del af identiteten.

“Det er tre år siden, psykiatrien sagde, jeg aldrig kommer på arbejdsmarkedet igen, så nu går jeg rundt på kontanthjælp og venter på, at dem på Jobcenter fatter, hvad psykiatrien skrev til dem”.

Han ser frem til at få sin pension.

“Mange ser kontanthjælp som det værste af det værste, så det vil hjælpe mig, at kunne sige, jeg er på førtidspension”, siger han.

Psykisk syge i job

Blandt de godt 40 mødedeltagere, hvor en del kommer fra foreningen Sind, er der enighed om, at mange med psykiske lidelser sagtens kan passe et fleksjob, hvor der tages hensyn til den svingende dagsform.

“På mit arbejde har jeg været åben omkring min sygdom og forklaret chefen alt. Også at jeg altså vil have brug for at komme udenfor hjemmet de dage, hvor jeg må melde fra. Men jeg blev kaldt ind til ham efter nogle sygedage, hvor kolleger havde sagt til ham, de havde set mig inde i byen, selvom jeg var sygemeldt”, siger en yngre kvinde.

Åbenbart er der mennesker, der slet ikke ved, at sygemeldte kan have brug for at bevæge sig, handle ind og måske smutte på apoteket eller til lægen.

“Der er jo dem, der mener, at ligger man ikke i sin seng, så kan man arbejde”.

Valgmødedeltagerne har tillid til, at Vivi Brit Nielsen vil bruge sine erfaringer på at hjælpe dem, hvis hun får krydser nok.

 

 

20. april 2024 112, Nordborg

Ild i autocamper

20. april 2024 112

Lørdag middag rykkede frivillige brandmænd fra brandværnet i Nordborg ud til en brand i en autocamper. “Heldigvis holdt bilen tæt ved brandstationen og det gjorde også en del, at bilejeren havde begrænset flammerne med sin pulverslukker”, siger Beredskab Sønderborgs indsatsleder, Bo Olesen, til SønderborgNYT. Ilden bredte sig ikke fra motorrummet. Sydals Frivillige Brandværn har også […]

Læs mere...