Arbejdsgrupper lægger bæredygtige spor til spejderne

22. maj 2017 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

En række af Sønderborgs virksomheder vil bruge sommerens spejderlejr til at sætte nogle spor, som viser alt det, som Sønderborg også er.

Fordi det kun er handling, der giver forvandling, blev der lagt nogle planer for, hvordan de visioner, der tidligere er kommet frem, bliver til klimarigtige, grønne spor, som spejderne kan følge.

”Jeg vil lige huske jer på, at gøres der ikke noget ved klimaet, så kan vi lave sommerlejr året rundt og især søspejderne vil få endnu mere plads”, sagde en af spejderne, der mandag var med i den anden workshop, der er udsprunget af en samtale mellem Lotte Hansen fra Hansen og Ersbøll Kommunikation.

Artiklen fortsætter under annoncen

”ProjectZeros Peter Rathje og jeg er enige om, vi skal have lokale virksomheder til at sætte spor i lejren”, siger Lotte Hansen til SønderborgNYT.

Og et af sporene er fra en arbejdsgruppe, der har fæstnet pupillerne på madlavning.

”Vi vil lære spejderne at lave mad på andre måder end de måske kender og det kan for eksempel være i høkasser”, siger Lene Sternsdorf.

Det giver ikke meget mening at lave mad på klimarigtig vis, hvis råvarerne er fløjet hertil fra Spanien.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Så vi skal have spejderne til at tænke i de grøntsager, der kan dyrkes i haven – og gerne have dem til at arbejde for, at vi i stigende grad begynder at dyrke vores egne grøntsager”, siger Marck Thorning.

Og her tilføjer Aase Farrao, at det også handler om at kende de “madvarer”, der vokser frit i naturen.

Og de madvarer, der kantes i Vorherres Køkkenhave har tidligere hjemløse og nu afdøde Steen Viggo Jensen fra Odense skrevet en bog om.

Artiklen fortsætter under annoncen

6400-Marked

”Det er lykkedes at gøre de lokale fødevareproducenter til en lille flig af lejren, så en enkelt dag skal der være et 6400-Marked, hvor de lokale producenter kan vise, sælge og fortælle om deres produkter”, siger Aase Ferrao.

I en anden arbejdsgruppe blev der snakket om det smarte med at bage kartofler, der er pakket ind i trylledej fremfor staniol.

“Staniol er slet ikke klimarigtigt, men det er trylledejen – og den kan bare smides ud bagefter. Lander den i en grøft, så er den forsvundet på et par uger – og helt uden at påvirke miljøet”, siger gruppen, der også vil have spejdere til at tænke solceller og andre CO2_neutrale måder at få opladet mobiltelefoner på.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det handler om, at få lavet flest mulige spor, der øger bevidstheden om bæredygtighed”, siger tovholder Lotte Hansen til SønderborgNYT. Måske samler hun grupperne endnu en gang til et såkaldt kick-off.

Og i arbejdsgrupperne syder og bobler det med forslag og ideer – og en række af dem lægges ud, så spejderne kan arbejde på at gøre nogle af dem konkrete og tage dem i brug.

Der er også ideer, der er klar til brug fra dag ét.

Blandt andet skal 1000 spejdere hver dag lære at lave mad over bål.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

19. marts 2024 Augustenborg, Frivillige

Øvelse: Bilbrand blev til industribrand

19. marts 2024 Augustenborg

Mandag aften var der øvelse på programmet for de frivillige brandmænd i Augustenborg-Bro Brandværn, som blev kaldt ud til: Bilbrand i det fri. Brandmændene sprang i brandbilerne og kørte til Industrivej i Augustenborg og på vejen ser de en anden frivillig brandmand, Klaus Iskov, som stod og vinkede. Ham kørte de hen til, men det […]

Læs mere...