Byrådet lukker sig om sig selv – Køb af areal til biogasanlæg i Kværs er hermetisk lukket

28. april 2020 Politik

Teknik- og Miljøudvalget – og senest Økonomiudvalget – godkendte i sidste uge en ekspropriationssag af det grundstykke, hvor det planlagte biogasanlæg i Kværs skal placeres. En ekspropriationssag er, når en offentlig myndighed overtager en privat ejendom.

Hvorfor grundstykket nu skal eksproprieres, forstår grundens ejer, gårdejer Nis W Friedrichsen, ikke.

”Vi lavede en aftale med Nature Energy dengang planerne om et biogasanlæg i Kværs blev diskuteret og jeg har ikke fået noget at vide af nogen om, hvorfor grunden nu skal eksproprieres og jeg undrer mig over, hvad det er, der foregår i byrådet”, siger Nis W Friedrichsen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Da punktet om ekspropriation blev behandlet på det seneste møde i Teknik- og Miljøudvalget, efterlyste næstformanden, Stefan Lydal fra Dansk Folkeparti, baggrunden for, at grundstykket nu skal eksproprieres, når der allerede er en aftale mellem grundejeren og Nature Energy, noget som Nature Energy også skrev i deres oprindelige ansøgning om tilladelse til at opføre et biogasanlæg i Kværs.

Stefan Lydal kunne ikke få svar på baggrunden for, hvorfor der skulle ske en ekspropriering, ligesom grundejeren heller ikke ved noget:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg ved sådan set ikke, hvorfor der nu skal eksproprieres, og jeg syntes du skal spørger Nature Energy og Sønderborg Kommune om hvorfor”, siger Nis W Friedrichsen til SønderborgNYT og tilføjer, at han i hvert fald ikke et løbet fra nogen aftale.

Nature Energy: Ingen kommentarer

SønderborgNYT har i flere omgangen været i kontakt med Nature Energys presseansvarlige, Tim Smidemann, for at få svar på, hvorfor den oprindelige aftale mellem Nature Energy og grundens ejer tilsyneladende ikke længere er gældende, hvorfor der nu skal ske en ekspropriation af grundstykket i stedet og hvorfor Nature Energy i deres oprindelige ansøgning skrev, at de allerede havde en aftale med grundejeren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nature Energy har ikke ønsket at medvirke i denne artikel og har heller ingen kommentarer til sagen, fordi de ikke mener det er en sag, som offentligheden skal have indsigt i.

”Vi ser det som en sag mellem lodsejer, Sønderborg Kommune og os og den ønsker vi ikke at kommentere i pressen”, oplyser Nature Energys presseansvarlige Tim Smidemann i et skriftligt svar til SønderborgNYT og bekræfter dermed, at der altså er en ‘sag’ om grundstykket, hvor det planlagte biogasanlæg i Kværs skal ligge.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune: Ingen kommentarer

Sønderborg Kommune ønsker heller ikke at kommentere sagen og henholder sig til, at punktet har været behandlet som et lukket punkt i henholdsvis Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget:

”Det ønsker jeg ikke at kommentere på, når det var et lukket punkt på dagsordenen”, sagde formanden for Teknik- og Miljøudvalget Aase Nyegaard, Fælleslisten den 9. april til SønderborgNYT.

Heller ikke Bjarke Eriksen, som er direktør i Teknik- og Miljøforvaltningen, ville dengang kommentere den konkrete sag om, hvorfor grundstykket, hvor et eventuelt kommende biogasanlæg i Kværs skal placeres, nu skal eksproprieres til trods for, at der ligger en aftale mellem Nature Energy og grundens ejer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kilder oplyser til SønderborgNYT, at eksproprieringssagen sættes i gang nu.

Fakta: Ekspropriation

En ekspropriation betegner det ejerskifte, der finder sted, når offentlige myndigheder overtager privat ejendom. Myndighederne kan være staten, regionerne, kommunerne eller helt specifikke offentlige institutioner såsom eksempelvis skoler.

I særlige tilfælde kan det være private firmaer, der foretager ekspropriation på vegne af myndighederne. Som regel forhandles der en frivillig opkøbsaftale med ejeren, men kan der ikke findes en fælles aftale og findes overtagelsen vigtig for almenvellet, kan ejerskiftet også ske per dekret og mod ejerens vilje.

En eventuel fortjeneste, der stammer fra en erstatning ved ekspropriation, er skattefri.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

Skrevet af: Michael michael@sonderborgnyt.dk
12. august 2022 Kultur, Sønderborg

Kulturens huse skal sælges – uden det rammer indholdet

12. august 2022 Kultur

Kommunen har planer om at sælge sin del af Alsion, som blandt andet omfatter koncertsalen – og Sønderborghus og Sønderborg Teater skal også på salgslisten. “Det er vigtigt for mig, at brugerne af de tre steder drages ind i processen, så vi kan bevare den kultur, som vi har i Sønderborg”, siger Christel Leiendecker, som […]

Læs mere...