Ingen forklaring på hvorfor Teknik- og Miljøudvalget sagde ja til at købe jord til biogasanlæg i Kværs

9. april 2020 Politik Skrevet af: Michael Kjær

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 31. marts behandlede byrådspolitikerne et punkt om ’godkendelse af ekspropriation og videresalg til en privat virksomhed’.

Punktet blev behandlet som et lukket punkt på dagsordenen, men ifølge næstformanden i Teknik- og Miljøudvalget, Stefan Lydal fra Dansk Folkeparti, handlede punktet om det grundstykke i Kværs-området, hvor et eventuelt biogasanlæg skal opføres af NGF Nature Energy, og det undrer byrådspolitikeren:

”På mødet spurgte jeg ind til, hvordan det kan være, at Sønderborg Kommune først skal købe grundstykket for derefter at sælge det til en privat virksomhed samt, hvorfor grundstykket overhovedet skulle eksproprieres, når NGF Nature Energy tidligere har oplyst, at de allerede havde en aftale om køb af grundstykket med ejeren”, siger Stefan Lydal til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det lykkedes ikke Stefan Lydal at få svar på sine spørgsmål, da punktet blev behandlet i Teknik- og Miljøudvalget:

”Som folkevalgt byrådspolitiker syntes jeg, det er utilfredsstillende, at jeg ikke kan få baggrunden at vide. Det er jo et lukket punkt, så derfor vil jeg jo aldrig gå ud og fortælle i detaljer, hvad punktet indeholder, men jeg mener, der skal være åbenhed i Teknik- og Miljøudvalget om baggrunden og årsagen – også selv om det er et lukket punkt”, siger Stefan Lydal, der i øvrigt valgte at stemme imod forslaget, ligesom han i juni måned sidste år stemte imod planen om at opføre et biogasanlæg i Kværs.

Artiklen fortsætter under annoncen

De øvrige medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget godkendte punktet om ’godkendelse af ekspropriation og videresalg til en privat virksomhed’ og dermed er det Byrådet, der endeligt skal godkende, at grundstykket kan eksproprieres og videresælges til en privat virksomhed.

SønderborgNYT har spurgt Teknik- og Miljøudvalgets formand, Aase Nyegaard, hvorfor Stefan Lydal ikke kunne få svar på sine spørgsmål under behandlingen af det lukkede punkt på dagsordenen:

”Det ønsker jeg ikke at kommentere på, når det var et lukket punkt på dagsordenen”, siger Aase Nyegaard, Fælleslisten, til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

SønderborgNYT har rettet henvendelse til Bjarke Eriksen, som er direktør i Teknik og Miljøforvaltningen, for at høre, om det er Sønderborg Kommunes opgave at formidle grundstykker til private virksomheder og dermed agere som en slags ejendomsmægler.

Bjarke Eriksen ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men skriver onsdag aften følgende til SønderborgNYT:

“Generelt har kommunen en adgang til at ekspropriere med henblik på at realisere et projekt, som vurderes at tjene almenvellets interesser og hvor der foreligger en lokalplan som grundlag. Derudover er det klart, at der alene kan eksproprieres mod erstatning for det eksproprierede”, fortæller Bjarke Eriksen i et skriftlig svar til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

SønderborgNYT har også været i kontakt med NGF Nature Energy, som er den virksomhed som ønsker at opføre biogasanlægget i Kværs. Vi ville høre, hvorfor NGF Nature Energy i sin oprindelige ansøgning har oplyst, at de allerede havde en aftale med ejeren om køb af grundstykket og hvorfor det nu er nødvendigt at lave en ekspropriation i stedet.

NGF Nature Energy er ikke vendt tilbage med svar inden redaktionens deadline.

Hvornår, punktet blive behandlet på et byrådsmøde, er endnu ikke fastlagt.

Artiklen fortsætter under annoncen

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

26. maj 2024 Kultur, Sønderborg

Sønderborg Lindy Hoppers fejrede dansen på Rådhustorvet

26. maj 2024 Kultur

En flashmob er, når en gruppe mennesker hurtigt samles et offentlig sted – udfører en handling – og forsvinder igen. Og det var lige det, som Sønderborg Lindyhoppers gjorde søndag eftermiddag på Rådhustorvet. “Det er Dansens Kunstdag og vi dansede en dans på Rådhustorvet. Den var med afsæt i Frankie Mannings Shimsam og jeg har […]

Læs mere...