CIE-leder Thomas Ebel er udnævnt til professor

Thomas Ebel. Pressefoto
Thomas Ebel. Pressefoto
9. september 2022 Erhverv Skrevet af: Redaktion

SDU har udnævnt Thomas Ebel til professor inden for området Advanced Capacitor Technologies. I den anledning inviterer Institut for Mekanik og Elektronik til tiltrædelsesforelæsning og efterfølgende reception den 16. september.

Der er tale om et foreløbigt akademisk højdepunkt på en karriere, der så sin spæde begyndelse, da Thomas Ebels far købte ham et kemisæt. Den dengang 12-årige Thomas Ebel kastede sig hovedkulds ud i alskens eksperimenter i en sådan grad, at hans far måtte lave et ekstra rum, hvor unge Ebel kunne lave forsøg med syrer, baser, elektrolyse og meget, meget mere. Det var Thomas Ebels første laboratorium. I dag har den 56-årige adskillige laboratorier.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som leder af Center for industriel elektronik, CIE, er Ebel ansvarlig for den 3200 kvadratmeter store CIE-bygning. Bygningen er spækket med højteknologiske laboratorier og projektlokaler; til gavn for undervisning, forskning og industrielt samarbejde.

Fra byggegrund til højteknologisk fyrtårn
Da Thomas Ebel  den 28. april 2018 blev valgt til at stå i spidsen for CIE, bestod centret ikke af andet end en byggegrund med kæmpe maskiner og konstruktionsarbejdere og en vision om et stærkt og forpligtende samarbejde mellem industrien og universitetet om uddannelser og udvikling baseret på forskning af højeste kvalitet. En mark og en idé, kort sagt.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag troner CIE-bygningen fire etager høj, og visionen er gjort til virkelighed. Bygningen indeholder flere laboratorier og det ypperste udstyr inden for effektelektronik. Centrets 21 forskere vinder priser, og de første ingeniørstuderende har fuldendt deres uddannelse. Samtidig er der opbygget et succesfuldt samarbejde med industrien. En imponerende bedrift. Og naturligvis en bedrift, som gør Ebel stolt.

”Vi begyndte fra scratch, men i kraft af en kæmpe holdpræstation har vi formået at opbygge alt dette på utrolig kort tid”, siger Thomas Ebel.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller videre, at han er særlig stolt af, at alt går som planlagt. At de linjer, som blev udstukket,  bliver fulgt. Hvis ikke til punkt og prikke, så meget tæt på i forhold til vækst, ansættelser og indtægter med mere. Men hvad har været den største udfordring?

”At få etableret det tætte industrisamarbejde, vi nu har. Det krævede en enorm indsats at få den første ordre i hus. Da vi først fik foden i døren, så fulgte succesfulde projekter og glade kunder. Det var hårdt arbejde at nå dertil. Men vi gjordet det. Og nu oplever vi en sneboldeffekt, hvor kunder og kontrakter fosser ind. Vi har formået at skabe troværdighed. Virksomhederne stoler på os. Det gør mig stolt på CIE’s vegne”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Skrøbeligt univers
En anden ting, som gør Thomas Ebel stolt, er, når han i sin fritid formår at indfange og forevige en fjern galakse eller en stjernetåge med sit teleskop og sit kamera. Ebel er nemlig passioneret amatørastronom.

”Jeg synes, det er utroligt, at man med – relativt – billige instrumenter kan stå i sin egen baghave og tage billeder af fjerne galakser og stjernetåger. Det er umådeligt fascinerende. Stjernehimlen og rummet får os til at tænke over, hvor vi kommer fra og hvor skrøbelige vi er i en universel sammenhæng. Hvor små vi er. Og at vi skal tage vare på os selv, miljøet og vores planet i det hele taget”.

Artiklen fortsætter under annoncen

CIE vigtig katalysator for den grønne omstilling
I en tid, hvor det virker som om, at naturen prøver at slå rekorder på stribe, så er vores klodes skrøbelighed ikke blot noget han filosoferer over, når han igennem sit teleskop forsvinder op i stjernevrimlen, men også et helt konkret, håndgribeligt og fagligt anliggende for Thomas Ebel.

CIE er nemlig et fyrtårn inden for energieffektive teknologier og en brik i bekæmpelsen af global opvarmning. En CO2-neutral fremtid kræver nemlig, at produktionen, distributionen og brugen af vedvarende energi bliver endnu mere effektiv. Til det formål er der to løsninger: At producere mere grøn energi og at undgå spild i transport og omformning af energi. Begge løsninger kræver ny elektronik.

“Effektelektronik er en megatrend, som er med til at forme vor fremtid og som er helt essentiel i bestræbelserne på at nå verdens klimamål og bekæmpe global opvarmning”, siger Thomas Ebel.

Han fortæller videre, at det er en stor ære at være med til at accelerere den grønne omstilling. CIE hjælper således store bilproducenter med at forbedre batterier og komponenter i elektriske biler. Centrets forskere er på internationalt topniveau inden for udviklingen af fremtidens kondesatorer, convertere, drivere og har også fingeren på pulsen, når det kommer til Power-To-X.

”Og det er ikke kun vore forskere, som gør en forskel. For mig har det været et personligt highlight at undervise videns hungrende og topmotiverede ingeniørstuderende. Unge mennesker, som er kommende ingeniører, der drager ud i verden og hjælper virksomhederne med de essentielle emner og udfordringer i forbindelse med den globale opvarmning”.

Professor Thomas Ebels tiltrædelsesceremoni
Fredag d. 16. september klokken 13.00-15.30

13.00 åbning af ceremoni ved prof. Christian T. Veje, leder af Institut for Mekanik og Elektronik ved SDU

Tiltrædelsesforelæsning ved professor Thomas Ebel
Inauguration lecture: Prof. Thomas Ebel, Head of SDU Electrical Engineering and Centre for Industrial Electronics, SDU DME, Advanced Capacitor Technologies

Forelæsning ved professor Harald Giessen, Director, 4th Physics Institute, Stuttgart Universitet, 3D printed micro-optics: From optical elements to entire systems

Forelæsning ved professor Marco Liserre, Head of the Chair of Power Electronics, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, New technologies and materials as drivers of tomorrow’s power electronics

15:00 Forfriskninger

15.30 Farvel og tak

 

24. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

Skolebestyrelsen til Alssund-Skolen er på plads

24. april 2024 Uddannelse

Der har hen over foråret været valg til den nye skolebestyrelse, der officielt tiltræder den 1. august, på Alssund-Skolen. Den nye skolebestyrelse blev valgt ved fredsvalg og består af nuværende bestyrelsesmedlemmer fra skolebestyrelserne på både Ahlmann-Skolen og Humlehøj-Skolen samt et enkelt nyt medlem. Bestyrelsen består af ni medlemmer, der fordeler sig med fem medlemmer fra […]

Læs mere...