Egernsund Teglværk åbner dørene for Det Internationale Energiagentur

24. maj 2022 Broager
Teglværgets udstilling. Foto: Ole Kæhler
Teglværgets udstilling. Foto: Ole Kæhler

Med målet om at tage aktiv del i den grønne omstilling har Egernsund Wienerberger, Nordens største teglvirksomhed, genopfundet den traditionelle mursten og lagt grundstenen til en mere miljøvenlig teglproduktion

Egernsund Wiernerberger, Nordens største teglvirksomhed, er blandt de 10 udvalgte danske casevirksomheder, som energiministre, embedsmænd og beslutningstagere fra hele verden kan aflægge et visit, når Det Internationale Energiagenturs, IEA, konference om energieffektivisering løber af stablen den 7. til 9. juni i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi er både stolte og ydmyge over at være blevet peget på som en interessant casevirksomhed og ser meget frem til at byde velkommen og give et indblik i, hvordan vi de seneste 30 år har arbejdet målrettet og fokuseret med energieffektivisering på vores teglværk i Sønderborg, siger Managing Director Operation hos Egernsund Wienerberger, Andreas Christensen, i en pressemeddelelse.

Egernsund Wienerbergers sønderjyske teglværk Vesterled danner rammen om Danmarks mest energieffektive teglproduktion. De seneste 20 år har teglværket reduceret energiforbruget med 29 procent og CO2-udledningen med 36 procent. Om det fortæller Andreas Christensen:

Artiklen fortsætter under annoncen

”På Vesterled har vi med en fokuseret indsats reduceret energiforbrug og CO2-udledning gennem teknologisk innovation, procesoptimering og ordentlige investeringer. Teglen brændes i ovne ved temperaturer på over 1000 grader, og her har vi på Vesterled gjort meget ud af at udnytte overskudsvarmen. En udskiftning af forældede ovne har gjort det muligt at optimere vores processer samt genanvende overskudsvarmen til blandt andet tørringsprocessen. Dertil kommer 65 procent af energien fra certificeret biogas på teglværket, hvor elektriciteten i øvrigt stammer udelukkende fra vindkraft”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi sætter naturligvis pris på, at der bliver lagt mærke til vores indsats, og at vi med IEA’s internationale konference får mulighed for at fortælle om de bæredygtige initiativer. Specielt hvis det kan være med til at inspirere andre industri- og produktionsvirksomheder”, siger han videre.

Det faktum, at teglbranchen historisk set er blandt de mere energitunge industrier, har langt fra fået Egernsund Wienerberger til at skrue ned for de grønne ambitioner. Tværtimod. Her har Vesterled Teglværk spillet en central rolle, hvad angår udviklingen af innovative teglprodukter med mindre klimaaftryk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som en del af virksomhedens klimastrategi introducerede de i 2020 murstenen LESS, som er en mere klimavenlig pendant til den traditionelle blødstrøgne mursten. LESS-murstenen med de tre huller reducerer nemlig CO2-udledningen fra produktionen markant, idet tørring og brænding forkortes, når der fjernes ler fra kernen af murstenen.

”Som teglvirksomhed er vi meget bevidste om vores ansvar, men også om potentialet for at gøre en mærkbar forskel for byggeriets CO2-udslip. Tegl er ikke uden grund et traditionsrigt byggemateriale, der skaber smukke og langtidsholdbare bygninger, som kræver minimal vedligeholdelse. Derfor har vi set så meget desto større grund til at sætte alle sejl til for at energieffektivisere, hvilket vi glæder os til at dele med omverdenen, når vi inviterer inden for på Vesterled til juni”, siger Andreas Christensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I år er det 128 år siden 33 herrer blev enige om at stifte Egernsund Tegl, der i 2020 gik sammen med Wienerberger.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. juni 2022 Tour de France, REGIONALT

Tour de France får betydning for Flextrafik og busser

26. juni 2022 Tour de France

De store trafikale udfordringer i forbindelse med 3. etape i Tour de France fra Vejle til Sønderborg søndag den 3. juli betyder, at handicapkørsel, Flextur og øvrig åben flextrafik til 3. juli ikke kan bestilles via selvbetjening, men kun telefonisk på 76 608 608. Der er endvidere helt lukket for bestilling og udførelse af handicapkørsel, […]

Læs mere...