Flere unge end tidligere stemte til kommunalvalget

6. december 2017 KV2017 Skrevet af: Ole Kæhler

Bordfodboldborde, besøg på ungdomsuddannelserne og biografreklamer. Sønderborg Kommune har gennemført en række tiltag for at øge de unges interessere i lokaldemokrati og kommunalvalget. Indsatsen viser sig nu at have en effekt. Sønderborg Kommune har som én af tre kommuner i det syd- og sønderjyske haft fremgang både generelt og i de unges valgdeltagelse.

Blandt de unge er valgdeltagelsen hævet fra 56 til 57,4 procent.

Det svarer til, at cirka 250 unge mellem 18 og 29 år mere i forhold til kommunalvalget i 2013.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi er rigtigt godt tilfredse. De unge er utroligt svære at gøre interesserede i kommunalvalget, og derfor er vi ekstra glade for, at vi har oplevet fremgang i den gruppe. Det er lykkedes at fastholde den måske sværeste af målgrupperne”, siger valgansvarlig i Sønderborg Kommune, Betina Wichmann Knudsen i en pressemeddelelse.

Hun glæder sig også over, at mere end 8.200 har modtaget billeder med Sønderborg Kommunes særlige valgfilter til det sociale medie Snapchat:

!Det var et forsøg, så vi havde ikke en forventning om, at alle i hele kommunen ville bruge det. Vi turde kun håbe, og tallene viser, at det kan lade sig gøre at få unge til selv at dele deres oplevelse ved at stemme”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Filter gjorde opmærksom på valget

Sønderborg tog, som eneste kommune i landet, det sociale medie Snapchat i brug på valgdagen.

Kommunen udgav et filter, der fungerer som en billedramme, der lægges over et billede – typisk en selfie. I dette tilfælde viser rammen en stemmeurne og teksten: “Jeg har stemt!”.

På valgdagen kunne alle bruge filtret omkring kommunens 17 valgsteder. Det gjorde mere end 400 personer, og mere end 8.200 modtog et billede med filtret på.

”Det er dejligt, at så mange har brugt filtret. Det understreger, at vi skal møde de unge på deres egne platforme. Så bliver det muligt at få dem med og gøre kommunalvalg til noget, de engagerer sig i og deler. Vi har gået meget op i, at vi ikke vil løfte pegefingre overfor de unge, men blot minde dem om valget”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Indsatsen skal fortsætte

Et andet tiltag er demokratiaftner, hvor ansatte i kommunen og politikere tog ud på ungdomsuddannelserne for at styrke de unges demokratiske deltagelse og politiske engagement. Aftenerne har været så stor en succes, at Sønderborg Kommune vil fortsætte med at holde dem også mellem valgene, så de unge løbende bliver mindet om mulighederne for at engagere sig i kommunen.

Sønderborg Kommune havde også sat bordfodboldborde op på en række ungdomsuddannelser og sendt kommunens ungdomskoordinator rundt for at tale med de unge. Derudover har blandt andet lysskilte og reklamer på popcornbægrene i biografen i Sønderborg mindet alle borgere i kommunen om vigtigheden i at stemme.

Artiklen fortsætter under annoncen