Flybesætning mindes ved Karlsminde

21. april 2016 Nordborg

Lørdag er det 72 år siden en bombemaskine blev skudt ned ved Karlsminde på Als. Et flystyrt der på nær et besætningsmedlem kostede hele flybesætningen livet.faner-3-173x118

I den anledning gennemføres mindehøjtidelighed ved mindestenen for de faldne flyvere lørdag  kl. 10:00 ved mindestenen, Karlsminde, Nordals

Artiklen fortsætter under annoncen

Mindestenen er placeret et par hundrede meter fra, hvor bombemaskinen styrtede i havet 23. april 1944.

Mindetalen holdes i år af premierløjtnant J.P. Rasmussen ved Hjemmeværnsdistrikt Syd og Sønderjylland, som efter talen lægger buketten fra Hæren.

Der vil yderligere blive lagt buketter af, Lokalhistorisk arkiv for Svenstrup Sogn, Sønderborg Kommune m.fl. ligesom personel fra Flyverhjemmeværnet deltager.

Mindehøjtideligheden gennemføres af Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet. En sammenslutning af 18 foreninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gennemførelse af 72 årsdagen er et samarbejde mellem Lokalhistorisk arkiv for Svenstrup Sogn, Hjemmeværnet og brødrene Hounsgaard.

Nedskydningen

Den nedstyrtede bombemaskine, af typen Halifax, var dengang i 1944 på vej mod Østersøen for at udlægge miner. downloadDen startede fra basen Elvington kl. 21:00 med kurs mod Østersøen. Godt og vel 2 ½ time senere blev den over dansk territorium opdaget af de tyske radaranlæg, og en natjager blev sendt af sted.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den tyske natjager fandt den engelske bombemaskine og skød den i brand. Den engelske pilot forsøgte formodentlig at nødlande bombemaskinen på markerne med Karlsminde, hvilket endte tragisk et par hundrede meter ude i vandet. Her druknede besætningen undtagen haleskytten, der blev reddet i land af to lokale: En fisker ved navn Chr. Hansen og Erik Agergaard.

Alle er velkomne til at deltage i højtideligholdelse af 72 årsdagen til ære for den allierede flybesætning.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk