Ingen partier er helt klar til flere vindmøller på land

22. april 2022 Politik

På baggrund af det udspil regeringen forleden fremlagde, så  lægges der nu op til en firedobling af den samlede strømproduktion fra landbaserede vindmøller og solceller frem mod 2030.

Det betyder væsentligt flere landbaserede vindmøller i Danmark fremgår det af udspillet, og regeringen vil tage en dialog med kommunerne om øget udbygning af vedvarende energi på land.

I den forbindelse ønsker Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, at der allerede nu sikres klarhed over, hvad Sønderborg Kommune vil melde retur med til KL og regeringen – og derfor har de sat sagen på dagsordenen til det kommende byrådsmøde.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi kommer nok til at se på, om der er steder, som er velegnede til vindmøller”, sagde borgmester Erik Lauritzen i forlængelse af onsdagens møde i Økonomiudvalget.

I 2013, hvor Venstre og Fælleslisten var en del af Byrådets flertalsgruppe, var der planer om at stille større vindmøller op ved Kværs, men efter et borgermøde, hvor der var voldsom modstand fra de lokale borgere, så trak Socialdemokratiet deres støtte til forslaget og der var ikke længere flertal. Dansk Folkeparti havde hele tiden været imod.

Artiklen fortsætter under annoncen

I dag er Dansk Folkeparti heller ikke klar til at bakke op om flere vindmølleområder på land.

“Men flere eksisterende vindmøller er ved at være udtjente og vi har ikke noget imod, at de erstattes af nye i samme størrelse”, siger Stefan Lydal til SønderborgNYT. Han fortæller, at når sagen er på dagsordenen til Byrådet, så er det mest for at partierne kan få en fornemmelse af, hvor de har hinanden i forhold til vindmøller.

Heller ikke Nye Borgerlige er klar til flere vindmøller på landjorden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi vil ikke være med til at plastre landskaber til med vindmøller. Vi vil meget hellere ha’ kernekraft, som fungerer fint i flere lande omkring os”, siger Bo Kleis Christensen. Ligesom DF er Nye Borgerlige klar til at give grønt lys for en udskiftning af udtjente vindmøller.

Asger Romme Andersen fra Enhedslisten ser hellere, at der kigges efter plads til flere vindmøller i Lillebælt.

“Jeg kan ikke umiddelbart set nogle områder på land, som virker oplagte til vindmøller, men er de der, så er jeg parat til at kigge på det”, siger han og tilføjer:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg er meget mere til solceller”.

Tage Petersen fra Venstre kan ikke sige, om hans parti går ind for flere vindmøller på land eller ej.

“Vi har ikke snakket om det endnu”, siger han og tilføjer, at Venstre kan bakke op om en udskiftning af de udtjente land-vindmøller.

“Vindmøllerne i dag er grundlæggende så store, at udgangspunktet for mig er, at de skal op på havet og ikke på land. Der kan godt være undtagelser, men det er undtagelsen og ikke reglen”, sagde Venstres Ellen Trane Nørby i forbindelse med valgkampen til folketingsvalget i 2019.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
30. maj 2023 Kultur, Gråsten

Deltager- og publikumsrekord ved Oldtimerløbet

30. maj 2023 Kultur

Oldtimerløbet Pinselørdag i Gråsten samlede rekordmange køretøjer, 1.200 af forskellig slags. Opgørelsen viser nu, at det også blev til en publikums-rekord. Flere end 4.500 gæstede ringriderpladsen i Gråsten og de blev serviceret af 137 frivillige. Det er 700 flere gæster på pladsen end nogensinde. “Vi har i den grad grund til at takke lokalbefolkningen – […]

Læs mere...