Jan Prokopek fortæller hvad der venter nye byrådsmedlemmer

10. februar 2021 KV21

I denne tid er de forskellige politiske lister og partier i gang med at finde kandidater til det kommende kommunalvalg og tidligere borgmester i Nordborg og Sønderborg, Jan Prokopek, som i dag er byrådsmedlem og formand for Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget fortæller lidt om, hvad der venter nye byrødder.

“De kommer til at få indsigt i rigtigt mange ting, som de i dag ikke aner det fjerneste om. De kommer til at vide en masse – og snakke om – kloakledninger, virksomheder, ældrepleje, udsatte børn, vejbelægninger og meget andet”, siger Jan Prokopek og tilføjer, at det er en selvfølge for en god start, at de nye medlemmer bakker op om de værdier, der er i deres partier.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og hvis du vil i Byrådet for at få indflydelse, få nogle ideer ført ud livet, så skal der arbejdes vedholdende og tålmodigt. De, der ikke yder en indsats og i stedet kommer uforbedte til møderne, bliver der sjældent lyttet til.

Vælg dine arbejdsområder

Det er almindeligt kendt, at man ikke kan være interesseret i alle de områder, som byrådspolitikere skal forholde sig til.

“Derfor fortæller jeg også til nye byrådsmedlemmer, at de skal gå efter at komme med i de udvalg, som arbejder med de områder, der har deres interesse”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg fortæller dem også, at politikere snakker meget og at de lytter endnu mere. Og især lytter de til borgerne og hjælper dem, hvor de kan, dog uden at sagsbehandle”, siger Jan Prokopek.

“Og nye byrødder skal huske, at det ikke alene er hovedet, der skal bruges. Hjertet skal også med”.

Svært at navigere

Som ny i Byrådet kan det være svært at finde ud af, hvor man får svar på sine spørgsmål til forskellige sager.

“Forvaltningerne er eksperter på hver en lang række områder – og nogle gange lapper områderne ind over hinanden. Når de gør det, så kan man blive sendt rundt og rundt uden at få svar på noget”, siger Jan Prokopek og tilføjer, at med tiden finder man overblikket.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Man lærer en del, hver gang man render panden mod en mur”, siger erfarne Prokopek.

Noget andet er, at man skal være yderst tålmodig.

“For eksempel har jeg gennem syv år snakket for, at der kom ny asfalt på Gl. Guderupvej. Sidste år besluttede Byrådet at bruge 20 millioner kroner på asfalt, så nu sker det snart”, siger Jan Prokopek.

Arbejdet i Byrådet

Når man sidder i Byrådet, så er der mange møder og en stor del af byrådsmedlemmerne forbereder sig, inden de tropper op.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det betyder, at der skal læses og skrives rigtigt meget. Og god forberedelse gør, at man er i stand til at argumentere godt og det kan give indflydelse på de beslutninger, som tages”, siger Jan Prokopek. En stol i Byrådssalen kræver samme mængde arbejde, som et halvtidsjob gør.

Der er byrådsmedlemmer, som snakker meget på udvalgsmøderne, selvom de ikke har sat sig ind i tingene.

“De kan snakke rigtigt længe uden, at det bliver interessant”.

Men det, at være velforberedt, gør det ikke alene.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Andre byrådspolitikere skal have tillid til dig og den skal nye medlemmer selv bygge op. Både i deres eget parti og til de øvrige byrådsmedlemmer. Alting går lettere blandt mennesker, som har tillid til hinanden”.

Møde-taktik skal læres

Jan Prokopek fortæller også, at mange af møderne kræver taktisk snilde. Man skal argumentere klogt og ad den vej få andre med på det, som man siger.

“Og man skal huske, at ingen støtter et forslag, hvor de ikke selv kan sætte fingeraftryk, se sig selv”.

“Og hvordan man gør det, vil jeg ikke sige noget om. Det må de nye selv finde ud af”.

Når der er politiske debatter fra Folketinget på tv, så giver de forskellige politikere hinanden det glatte lag.

“Sådan er det langt fra i Byrådet. Vi snakker om tingene og finder en vej i de forskellige sager”, siger Jan Prokopek.

I gamle dage

For adskillige år siden prøvede Jan Prokopek også at være helt ny i Byrådet i Nordborg.

“På møderne skulle jeg ikke sige noget. Det var slet ikke velset. Dengang skulle nye lytte og lære”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
23. juni 2021 Politik, Sønderborg

Vores Sønderborg, SKAAL og Heidi’s Bierbar søger støtte til musikdag

23. juni 2021 Politik

Sønderborg Kommune har den 15. juni modtaget en ansøgning fra Vores Sønderborg, Radio Globus, SKAAL, Heidi’s Bierbar med flere. Der ansøges om 125-150.000 kr. til at holde et musikalsk arrangement på Rådhustorvet i Sønderborg lørdag den 11. september klokken 10-24, dagen inden Royal Run. Pengene skal gå til booking af lokale og kendte bands, der […]

Læs mere...