KV21 – Debat: Byrådskandidat har selv været klemt i kommunens maskineri

14. november 2021 KV21

Byrådskandidat Vivi Brit Nielsen, Venstre, skriver: 

Jeg har personligt selv været i klemme i det offentlige system i forbindelse med mit sygdomsforløb. Jeg var så uheldig, at jeg efter en operation fik en hjerneblødning/blodprop, som gjorde, at jeg blev lam i venstre side, mistede hørelsen og fik tyggemusklen beskadiget. Efter min operation forblev jeg indlagt og senere overflyttet til Grindsted til genoptræning.

Kontakten til kommunen startede med en mail, hvori der stod, at jeg skulle tage kontakt til en fra Jobcenteret – en umulig opgave for mange syge. Både at skulle tage stilling til det og finde overskuddet. Jeg undrede mig over, at der i brevet stod, at jeg venligst skulle kontakte et nummer, hvis jeg blev syg. For jeg var jo syg, faktisk meget alvorligt syg. Jeg ved godt, at den bemærkning kan forstås på mange måder, men man bliver nødt til at overveje konsekvenserne for den syge, inden der sendes sådan et brev ud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg kom senere til at tale med den flinkeste dame. Vi havde en god samtale, men hendes sidste sætning: ’Du skal vide, at dine sygedagpenge er slut den til jul’, gjorde indtryk på mig. Jeg sad tilbage – brugt for energi, hvor et system, som skulle være en medspiller, mere føltes som en modspiller. Der var ikke plads til at blive hørt som borger.

Jeg sov ikke i flere dage, men jeg havde dog fundet en sidste ressource frem. Løsningen måtte være, at jeg blev nødt til at sælge mit hus og bil, hvis det blev nødvendigt. Men jeg oplevede stadigvæk, at truslen, om at min støtte forsvandt, kom til at fylde alt for meget under min indlæggelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor mener jeg ikke, at det skal være sådan, at man sender et brev ud, mens borgeren ligger kritisk syg på sygehuset. Og der skal ikke stå skrevet, at kommunen skal kontaktes, hvis man bliver syg, når man i forvejen ligger på sygehuset. Og dertil så kunne man godt vente med at gøre opmærksom på, hvornår borgerens sygedagpenge stopper til efter to eller tre samtaler, hvor man er mere rask og klar til at modtage sådan en indgribende og ubehagelig besked.

Efter min mening skal vi ikke altid køre med standardbreve, for det er ikke godt nok, hvis kommunen skal være en medspiller for den syge. Det her handler på ingen måde om de personer, som jeg har mødt, men det handler om et system, som ikke altid oplevelses som en medspiller. Det, man får ud af det, er, at man risikerer, at borgeren kan blive endnu mere syg, og at sygemeldinger kan blive længere end forventet. Det er hverken godt for den enkelte borger eller for samfundet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor er mit store ønske, at vi fremover har mere fokus på mennesket før systemet. Vi skal have færre indgange til det offentlige, for det er vigtigt, at borgeren ikke oplever at få flere forskellige beskeder, som man skal forholde sig til under et sygdomsforløb. Vi skal have mindre kassetænkning og mere fokus på den enkelte borger.

Det er vigtigt, at både politikere og forvaltningernes medarbejdere er lyttende og forstående overfor borgeres ønsker og behov. De skal være gode til at bruge borgernes forslag og inputs konstruktivt i arbejdet, så borgere også kan se sig selv og føler sig hørt i vores kommune.

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder her på SønderborgNYT TV.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
27. november 2021 Erhverv, Sønderborg

Sønderborg Vinen 2022 er med Tour de France-inspireret etiket

27. november 2021 Erhverv

Lørdag formiddag blev Sønderborg Vinen 2022 afsløret og det foregik helt efter traditionen med musik fra Sønderborg Garden og Ringriderfestens heroldere var også en del af festligheden, som foregik på Rådhuset. “Årets Sønderborgvin er udvalgt blandt 34 vine og det er medlemmer fra Ringriderkomiteen, der sammen med Wohlenberg, har smagt sig frem til den, som […]

Læs mere...