Byrådskandidat Jens Liebe-Lindgren, Konservative, skriver:
Vi skal have et landbrug der er i balance med naturen og det er jeg overbevist om, også er i landmændenes interesse.
I dag er det desværre sådan, at hver gang vi snakker om CO2-udledning, er der rigtig mange mennesker der råber i munden på hinanden.. ‘Det er landbrugets skyld’ og ‘Luk landbruget ned’.
Jeg bliver efterhånden lidt træt af den ensidige analyse af CO2-problematikken og jeg er nok ikke den eneste.
Landbruget gør en stor indsats for at begrænse deres CO2-udledning og begrænse brugen af sprøjtegift og kunstgødning og det er kommunalpolitikernes opgave at hjælpe landmændene i vores kommune med hurtigere at opnå klimaforbedrende tiltag .
Under et meget interessant møde på Gråsten Landbrugsskole, blev det blandt andet nævnt, at vi på sigt kan undlade at importere Soya fra Sydamerika, hvis vi i stedet udvinder protein fra græs.
En ting er, at vi slipper for CO2-udledningen fra transporten, men da græs kan give et godt udbytte i 4-5 år uden omlægning, kan landmændene undgå pløjning, som ilter jorden og derved frigiver CO2.
En anden ting vi skal kigge på, er problematikken omkring biogasanlæg. Udviklingen af mindre biogasanlæg, der kan placeres på de enkelte landbrug, vil gøre at vi ikke skal transportere gylle så mange kilometer rundt i vores kommune, samt vi kan begrænse de lugtgener, som de store anlæg fører med sig. Den gas, de enkelte landbrug producerer, kan ledes ud i det eksisterende naturgasnet.
Vi kan hjælpe ved, blandt andet, at få en uddannelse der arbejder med bæredygtigt landbrug til byen. Vi skal støtte de virksomheder, der udvikler ny teknologi til udvinding af protein fra græs og vi skal bakke op om udviklingen af små biogasanlæg, der udvinder biogas ude på de enkelte landbrug.
Redaktionen anbefaler:
Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder her på SønderborgNYT TV.