KV21 – Debat: Flere uddannelser trækker ikke tilflyttere

12. november 2021 KV21

Byrådskandidat Søren Østergaard, Fælleslisten, skriver:

Til- og fraflytning fra kommunen er en af Fælleslistens hjørnesten. Flere uddannelsespladser synes indtil nu at være svaret fra alle.
Medmindre der er også kommer nye arbejdspladser til de nyuddannede, giver disse kun arbejde til nogle undervisere og lidt administrativt personale. Har vi ikke arbejdspladser til de nyuddannede, forlader de formentlig kommunen igen.

For hvorfor skulle de nyuddannede blive i Sønderborg kommune?

Artiklen fortsætter under annoncen

Af samme grund som andre skatteborgere søger til kommunen: De får en arbejdsplads.
Så vil kommunen have flere skatteborgere, skal vi nødvendigvis også have flere arbejdspladser.

Og hvor gode er vi så i Sønderborg til at etablere nye virksomheder?

Ifølge Visma Dinero ikke specielt gode. Deres oversigt over nye virksomheder pr. 1000 indbyggere i kommunerne  -Kilde: CVR og Danmarks Statistik – placerer Sønderborg som nummer 96 af de 98 med 196 nye virksomheder i 1. halvår 2020. Altså 3. sidst!

Artiklen fortsætter under annoncen

Inden man nu giver Corona al skylden, lå Sønderborg, ifølge samme undersøgelse for hele 2019, som nummer 95 af de 98 kommuner med 418 nye virksomheder. 4. sidst!

Desværre lå vi også, ifølge andre undersøgelser, i bunden i årene inden  – i 2017 fjerde-sidst ifølge JP og samme år femte-sidste iflg. ASE analyse.

Dette til trods for at vi både har både universitet og et stærkt industrimiljø. Ydermere er vi, ifølge Dansk Industri, avanceret fra nr. 60 i 2017 til flot nr. 15 i 2020 målt på erhvervsklima. Det burde jo have haft en afsmittende positiv effekt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis ikke der skabes bedre lyst til at flytte til eller åbne nye virksomheder i kommunen, medfører de efterspurgte nye uddannelsessteder stort set ingen varig tilvækst af skatteborgere til kommunen.

Det betyder så ikke, at Fælleslisten mener, vi ikke skal have de nye uddannelser. Det skal vi – mange. Og vi skal heller ikke pege fingre af nogen. Vi vil blot påpege, at der er andre faktorer for tilvækst end blot nye uddannelser, og påpege nødvendigheden af at vi i Sønderborg Kommune får et langt højere ambitionsniveau for tiltrækning af nye virksomheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder her på SønderborgNYT TV.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
5. december 2021 Sønderborg, Frivillige

Damefrokostens flytning til Skansen falder ikke i god jord hos alle

5. december 2021 Sønderborg

Bandet Top Seven og en længere række mennesker har skrevet kommentarer på SønderborgNYTs Facebookside, hvor de fortæller, at de slet ikke kan forestille sig Damefrokosten, når den flyttes til Skansen. “Hvor er det ærgerligt, at de vil lave noget om som har været en succes i så mange år. Men der bliver ingen damefrokost – […]

Læs mere...