KV21: Erik Lauritzen er klar til igen at samle Byrådet og fortsætte fremgangen i hele kommunen

14. november 2021 KV21 Skrevet af: Ole Kæhler

Sønderborgs socialdemokratiske borgmester, Erik Lauritzen, har sit navn allerøverst på stemmesedlerne og han er mere end klar til fire år mere i borgmesterstolen.

”Først af alt vil jeg gøre mit til, at vi holder fast i den udvikling, som vi allerede nu kan se, har effekt i forhold til at vende det faldende befolkningstal. Vi har lavet store investeringer i bedre velfærd, men også i erhvervsudvikling, boligudvikling, handelslivet og Sønderborg som uddannelsesby. Det er resultatet af de mange forskelligartede indsatser, som har gjort de prognoser vi så ind i da jeg tiltrådte som borgmester i 2014, til skamme”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I 2014 var det årlige fald i befolkningstallet på 400, i 2021 ser vi frem mod et fald på 100 borgere. Det er et udtryk for, at det kræver en lang og vedholdende indsats at vende den udvikling, det er ikke noget, man bare lige gør. ” siger Erik Lauritzen.

Folkeskolerne er også et område, som optager borgmesteren rigtig meget.

”Et enigt byråd har lavet en Helhedsplan for folkeskolerne og dagtilbud – og den følger vi – bortset fra, at der bliver justeret hen ad vejen. Planen ser ud til at virke, men det betyder ikke, at vi er i mål”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Der er stadig børn i vores folkeskoler, som kæmper og som vi skal gøre endnu mere for at hjælpe og støtte. Vi har tilført ressourcer, så man kan tænke inklusion på en ny måde. For eksempel har vi indført såkaldte mellem-former, for de elever som ikke trives i den almene folkeskoleklasse, men som med mindre og specialt indrettede rammer, kan trives så tæt på almenområdet som muligt. Det vil vi arbejde meget mere med og det kommer også til at kræve flere ressourcer”.

Borgmesteren fortæller, at hans mål er, at alle skolebørn trives og at flere klarer en afgangsprøve, som åbner dørene til de muligheder, der fører til et godt liv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller videre at også ældreplejen optager ham meget og skal have et meget stort fokus også i de kommende år.

”Et enigt byråd har år efter år tilført de ekstra penge, der skal til for at følge med i det stigende antal ældre borgere, der har brug for hjælp. Den helt store udfordring er, at vi mangler personale til at varetage omsorgen for de mange ældre. Det har vi allerede sat en række initiativer i gang for at løse. Eksempelvis arbejder vi med at få flere SOSUer til at gå fra deltid til fuldtid, vi øger antallet af elevpladser markant til næste år og så har Socialdemokratiet jo foreslået at der placeres en filial af SOSU-skolen på Nordals. Udover det skal vi arbejde med optimering af arbejdsgange, vi er allerede i gang med implementering af mindre faste teams i hjemmeplejen og vi skal reducere mængden af dokumentation, hvor det er muligt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

I de otte år, hvor Erik Lauritzen er mødt ind på Borgmesterkontoret, har ProjectZero-visionen fyldt meget og der er netop lavet en masterplan for de kommende år.

”Jeg glæder mig til at arbejde med den plan og det er virkelig motiverende at arbejde på at vi bliver CO2-neutrale. Selvfølgelig kommer vi også til at justere i planen, fordi vi ikke ved, hvor den teknologiske udvikling er om to år – eller for den sags skyld om et halvt år. Vi er jo også afhængige af de tiltag og rammevilkår som folketinget skal beslutte i de kommende år”, siger han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Erik Lauritzen fortæller, at Sønderborg by har forandret sig meget gennem de seneste otte-ti år – og i dag er det en mere moderne og ung by.

”Men det stopper ikke her. Vi skal have flere unge til at flytte til Sønderborg Kommune. Vi skal også have flere uddannelser. Men det med uddannelser er jo ikke bare lige til, det kræver vedholdende arbejde- og samarbejde- med uddannelsesinstitutionerne, det lokale erhvervsliv og Christiansborg,” siger borgmesteren.

Det er ikke alene i Sønderborg By, der skal ske en udvikling. Det skal der også i de såkaldte centerbyer og i landsbyerne.

”Der er fuld gang i tingene på Nordals, hvor der er grund til optimisme i forhold til en ny og positiv udvikling. Der er ingen tvivl om, at det kræver hårdt slid, men det at ferieresort Nordborg bliver en realitet, skaber helt nye muligheder, vi skal forstå at udnytte”, siger borgmesteren.

I de mindre landsbyer og lokalområder er der landsbylaug og bylaug – og der kommer jævnligt rigtigt gode ideer til udvikling fra dem.

”Der er meget energi og meget initiativ i landsbyerne, dem skal vi i Byrådet forstå at bakke op om, så hele kommunen udvikles og er i balance.”, siger Erik Lauritzen og tager fat på økonomien.

”Jeg er rigtigt glad for tal og under alt det, som Byrådet gerne vil gøre for borgerne, der ligger en masse tal. Vi skal nemlig have styr på pengene, når vi vil have råd til både udvikling og velfærd”, siger borgmesteren.

”Og så skal vi have råd til at gribe de muligheder, der byder sig. Eksempelvis som vi gjorde med Spejderlejren, Royal Run, Den Kongelige Køkkenhave, Tour de France, Nordals ferieresort og Center for verdensmål”.

Når Erik Lauritzen tænker tilbage på de foreløbig knap otte år som borgmester, så er han glad for, at samarbejdet i Byrådet er blevet meget bedre.

”Det har været en fornøjelse at opleve og så bliver jeg selvfølgelig trist nu, hvor der under valgkampen er byrådsmedlemmer og aspirerende byrådsmedlemmer, der er meget kritiske overfor netop samarbejdet – det kan jeg ikke genkende og jeg vil sætte alt ind på igen at samle byrådet i et godt samarbejde, når valgkampen er overstået”.

Redaktionen anbefaler:

Bliv opdateret på de aktuelle valgtemaer og emner, når en række af de opstillingsberettigede partier og lister til Kommunalvalget mødes i SønderborgNYT TVs valgdebatter ’Mød Partierne’ som du finder her på SønderborgNYT TV.

 

 

19. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

Rektor kan ikke sige om der skæres ned på SDU i Sønderborg

19. april 2024 Uddannelse

Forligspartierne er enige om, at der i forhold til et gennemsnit af optaget mellem 2018 og 2022 fremadrettet skal beskæres otte procent i antallet af nye akademiske bachelorstuderende. På grund af den demografiske udvikling – og mindre ungdomsårgange – er procenttallet efterfølgende blevet opjusteret, så der på nationalt niveau skal optages ca. 10 procent færre […]

Læs mere...