Landsby-beboere blev klogere på lokalvarme

Varmeledning. Pressefoto
Varmeledning. Pressefoto
23. maj 2024 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag aften var 32 repræsentanter fra 13 landsbyer i Sønderborgområdet samlet hos nystiftede Sønderborg Lokalvarme. Fælles for de fremmødte er, at netop deres landsby har potentiale til at få lokalvarme, og deltagerne fik de mere at vide om både teknologien – og deres muligheder.

Udrulningen af fjernvarme i Sønderborg Kommune er i fuld gang og den skal afløse de mange olie- og gasfyr, som skal udskiftes til fordel for grønne alternativer. I de landsbyer, hvor det ikke kan betale sig at lægge fjernvarme ind, har beboerne hidtil været henvist til især varmepumper, men i efteråret bevilgede byrådet og BMC-Fonden penge til at undersøge mulighederne for at lave lokalvarme i Asserballe, Fynshav, Hundslev-Notmark-Almsted, Kværs, Lysabild, Oksbøl-Broballe-Mjels, Skelde, Skodsbøl, Skovby, Stevning, Tandslet, Tørsbøl, Ragebøl, nord.

Artiklen fortsætter under annoncen

Onsdag tog formanden for Sønderborg Lokalvarme, borgmester Erik Lauritzen, imod repræsentanter fra de potentielle lokalvarme-landsbyer. De var samlet som led i de undersøgelser, det nye lokalvarmeselskab skal have afdækket for at komme videre med planerne. Lokalvarme bygger på opbakning fra landsbyen, og derfor var et af emnerne på mødet en snak om, hvordan man opnår den bredest mulige opbakning.

Fokus på pris og involvering Flere af repræsentanterne pegede på lokal involvering – fx i form af en styregruppe, der kan samarbejde med lokalvarmeselskabet.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Sønderborg Byråds beslutninger og samarbejdet med de eksisterende udbydere er både super relevant, tiltrængt og værdsat. Vi repræsentanter fra landsbyerne, kan være med til at åbne nogle indgange til lokalsamfundet. Det hjælper vi gerne med”, siger Christopher Mosefra Dynt-Skelde-Gammelgab landbylaug i en pressemeddelelse.

Men også fornuftige priser og forsyningssikkerhed spiller en vigtig rolle.

”Da vi oplevede de store stigninger i gasprisen i 2022, blev mange nervøse for om det kunne ske igen. Hvis vi står sammen, er vi stærkere og forhåbentlig kan en lokalvarmeløsning gøre, at vi er bedre rustet til fremtiden”, siger Dorthe Hansen fra Stevning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Lokalvarme er datterselskab under Sønderborg Varme, og trækker derfor på den ekspertise Sønderborg Varme allerede besidder indenfor fjernvarmeudrulning og fjernvarmedrift. Og det var en glad direktør, der sluttede mødet af.

”For at et lokalvarmeprojekt kan gennemføres, er det helt afgørende med en solid opbakning i de enkelte lokalsamfund. Derfor er jeg også rigtig glad for den indsats og det engagement repræsentanterne har vist indtil nu og på vores møde i dag. Det lover rigtig godt for den videre proces”, siger direktør Erik Wolff.

Artiklen fortsætter under annoncen

Næste skridt er en række borgermøder i de relevante landsbyer, hvor alle interesserede er inviteret. Efter møderne skal lokalvarmeselskabet i gang med at regne på en etableringspris ud fra de tilkendegivelser, der ligger fra borgere, som er interesserede i at få lokalvarme. Først når prisen foreligger, skal borgerne tage endeligt stilling til lokalvarme i deres by.

22. juni 2024 Politik, Sønderborg

Venstre mener der er brug for flere penge til det tekniske område

22. juni 2024 Politik

”Der et område, hvor der administrativt er brug for et løft, og det er på det tekniske område, hvor målsætningen om bosætning, flere studieboliger, byfornyelse og løft af vores by og landsbyområder, grøn og bæredygtig omstilling og vækst i vores virksomheder i kommunen, forudsætter, at der er ansatte til at håndtere byggesager, Augustenborg Masterplan, grønne […]

Læs mere...