Nu bliver fjernvarmen på Nordals dyrere

17. maj 2022 Erhverv
Nordals Fjernvarmeværk. Foto: Sønderborg Forsyning
Nordals Fjernvarmeværk. Foto: Sønderborg Forsyning

Fra 1. juli rammes også fjernvarmekunderne på Nordals af stigende priser, fortæller Sønderborg Forsyning. Det skyldes de markante prisstigninger på varer, som verden oplever lige nu, og trods en stor indsats for at holde kundernes regning stabil, er en øget varmepris uundgåelig, fortæller direktør for Sønderborg Forsyning, Hans Erik Kristoffersen.

”Vi har fulgt med i, hvordan kraftige prisstigninger – som følge af Ruslands invasion i Ukraine – har ramt danske og europæiske fjernvarmeselskaber, og vi har håbet at kunne undgå, at vores kunder også blev ramt. Men desværre er hele branchen ramt af, at både materialer og ydelser er blevet markant dyrere, mens efterspørgslen er eksploderet – både på grund af de høje gaspriser, men også fordi, at Danmark meget hurtigt skal gøre sig uafhængig af russisk gas. Så udover de stigende priser på varer, er der mangel på de hænder, der skal udføre arbejdet. Det medfører yderligere stigning i omkostningerne, fordi priserne på ydelser bliver udbud-efterspørgsel-reguleret”, siger Hans Erik Kristoffersen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Prisen for fjernvarmekunderne på Nordals stiger med 30 procent, hvilket betyder en stigning på mellem 170 kr. og 330 kr. per måned afhængig af boligens størrelse. Det svarer til mellem 2.000 og 4.000 kroner om året.

En af årsagerne er stigende priser på halm, hvor leverandørerne bl.a. er ramt af, at priserne på gødning er tredoblet, fortæller Sønderborg Forsynings Økonomichef, Erik Renner.

”Fordi vores anlæg udelukkende bruger halm som CO2-neutral varmekilde, har vi været forskånet i forhold til de høje gaspriser, men vores leverandører er desværre ramt, og dermed bliver vi det også. Derudover er materialer som rør blevet dyrere og mere efterspurgte, ligesom renterne lige nu også bliver højere. Det er nogle af de primære årsager til, at økonomien ikke kan hænge sammen, hvis ikke prisen på varme følger med”, siger økonomichef Erik Renner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nordals Fjernvarmeselskab, som er ejet af Sønderborg Forsyning, er et hvile i sig selv-selskab. Det betyder, at det ikke må skabe hverken overskud eller underskud, men skal skabe en sund og balanceret forretning, hvor kunderne kun betaler det, der skal til for at dække virksomhedens udgifter. Derfor er virksomheden pålagt at regulere varmeprisen, så det svarer til omkostningerne og undgå underskud.

Det er en del af Sønderborgs grønne vision, at kommunens fjernvarmenet i fremtiden skal kobles sammen. Det vil gøre det nemmere at holde priserne nede, fordi varmen vil komme fra forskellige kilder og derfor er fjernvarmen mindre sårbar overfor prisstigninger, eftersom man kan vælge at bruge mere af det billigste og skære det dyre fra. Samtidig forventes det, at op mod 40 procent af fjernvarmen skal komme fra overskudsvarme fra industrien og det kommende Power2X anlæg.

Artiklen fortsætter under annoncen

De stigende priser træder i kraft fra den 1. juli i år og gælder også for kunder, der har fået tilbud efter de nuværende satser. Prisstigningen er på de variable omkostninger, altså på selve MWh-prisen, som stiger til stiger til 687,50 kr. inkl. moms. Sønderborg Forsyning genberegner igen ved årsskiftet. 

Samme direktør sagde i midten af januar: Der er ingen grund til nervøsitet over varmepriser på himmelflugt på Nordals, hvis du er kunde hos Nordals Fjernvarme A/S.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. juni 2022 Tour de France, REGIONALT

Tour de France får betydning for Flextrafik og busser

26. juni 2022 Tour de France

De store trafikale udfordringer i forbindelse med 3. etape i Tour de France fra Vejle til Sønderborg søndag den 3. juli betyder, at handicapkørsel, Flextur og øvrig åben flextrafik til 3. juli ikke kan bestilles via selvbetjening, men kun telefonisk på 76 608 608. Der er endvidere helt lukket for bestilling og udførelse af handicapkørsel, […]

Læs mere...