Nyt i Sønderborg: Lokal finanseringsfond skal styrke landsbyerne

20. juli 2017 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Erhvervsministeriets landdistriktspulje har givet 400.000 kr. i støtte til en lokal fællesskabsbaserede finansieringsfond, Enheden Sønderborg, der skal styrke udviklingen af landdistrikterne.

Anders Brandt, byrådsmedlem for Enhedslisten og formand for Landdistriktsudvalget i Sønderborg og Kooperationen, som er en interesse- og arbejdsgiverorganisation for danske kooperative virksomheder, står bag initiativet som snart rulles ud i Sønderborg-området.

Mange små og mindre byer på landet har udfordringer med tomme og faldefærdige ejendomme og nedslidt byrumsinventar. Det skæmmer bybilledet og afskrækker potentielle nye beboere og erhverv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det betyder nemlig, at der er en risiko for en nedadgående og selvforstærkende udvikling, da de faldefærdige huse i sig selv mindsker en landsbys mulighed for at tiltrække nye tilflyttere, skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Der kan fra statsligt som kommunalt hold gøres meget for landområderne, men de vil dog til stadighed være afhængige af lokalt initiativ og sammenhold, mener Anders K. Brandt.

Han peger derfor på lokale fællesskabsbaserede finansieringsfonde som en spændende løsning på, hvordan et lokalområde kan vende udvikling og genskabe vækst og udvikling i lokale aktiviteter og befolkningsudviklingen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Lokale fællesskabsbaserede finansieringsfonde er en spændende model for, hvordan et lokalområde af egen kraft kan vende en nedadgående udvikling og genskabe vækst og udvikling i såvel lokale aktiviteter som i befolkningsudviklingen”, siger Anders K. Brandt og tilføjer:

“Lokale fonde er afprøvet mange steder på enkeltprojekter, men dette er bredere. Jeg håber, at erfaringerne fra Sønderborg kan inspirere til lignende initiativer rundt i landet”.

Projektet, som er udviklet i samarbejde med Kooperationen, har netop fået støtte fra Erhvervsministeriets landdistriktspulje sammen med 50 andre projekter som skal skabe vækst og udvikling i landdistrikterne, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg glæder mig over, at Erhvervstyrelsen har imødekommet vores projekt, som handler om, at skabe en bæredygtig udvikling i alle dele af landet. Vi skal have vendt afvikling til udvikling og skabt gode forudsætninger for at bo og leve i landsbyerne”, siger Anders K. Brandt.

Projektet er en modelbeskrivelse og et feasibility study af “Enheden Sønderborg” specifikt og lokale fællesejede finansieringsfonde generelt.

Formålet er at styrke forudsætningerne for, at der kan etableres flere lokale fællesskabsejede finansieringsfonde.