Onlinemøder: Kvinders stemmer opfattes mindre kompetente og karismatiske mænds stemmer

9. juni 2021 Samfund Skrevet af: Redaktion

Brugen af videomøder er eksploderet under coronakrisen. Skoleelever, undervisere og stort set alle virksomheder bruger enten Zoom, Teams eller Skype. Det er nemt, effektivt og gnidningsfrit, men en undersøgelse udarbejdet af SDU og Universität Magdeburg viser, at det det er en ulempe for kvinder, da deres stemmer kan opfattes mindre udtryksfulde, kompetente og karismatiske end mænds stemmer.

Det skyldes, at på trods af den enorme datamængde, der overføres i forbindelse med et videomøde, så er der tale om komprimeret lyd, som ikke formår at transmittere alle frekvenser og detaljer i det talende sprog. Og det rammer altså i højere grad kvinder end mænd, viser undersøgelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bag undersøgelsen står lektor ved Center for Industriel Elektronik ved SDU i Sønderborg, Oliver Niebuhr og adjunkt Ingo Siegert fra Universität Magdeburg.

”Du kan sammenligne det med smørrebrød. Når du komprimerer lyd, så fjerner du noget. Hvis vi tager ’Dyrlægens natmad’, så forsvinder der i mændenes tilfælde måske lidt skyr, fordi deres stemmeleje ligger i et bestemt frekvensområde. Fordi kvinders stemmer ligger på en anden frekvens, så forsvinder der mere, måske smør, saltkød, sky og løgringe, så der til sidst kun er en leverpostejsmad tilbage”, fortæller Oliver Niebuhr i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og leverpostej kan være kedeligt, hvilke bestemt ikke er godt i et vigtigt møde eller en eventuel forhandlingssituation.

”Hvis du skal overbevise en person om noget, så er det essentielt, at du fremstår karismatisk. Du skal have vedkommendes fulde opmærksomhed. Vores stemme er uhyre vigtig i den sammenhæng – specielt i en sammenhæng, hvor kropssprog er taget ud ad ligningen, som tilfældet er i et videomøde”, fortæller Oliver Niebuhr.

I en tid, hvor ikke blot undervisning, handler, forretningsaftaler, men også politiske dagsordener håndteres via digitale kommunikationsmedier, så er der brug for at teknologien forbedres. For det nytter ikke noget, at Mette Frederiksen er bagud på point allerede inden hun går ind til en forhandling.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Nu er det sådan, at jo dårligere internet du sidder på, jo mere komprimeret bliver lyden. Jeg antager, at den danske statsminister sidder på en god internetforbindelse, så jeg vil ikke være bekymret for, at meget går tabt i denne sammenhæng. Men med den viden vi har fået med denne undersøgelse, åbner op for, at vi kan foretage justeringer”, siger Oliver Niebuhr.

Oliver Niebuhr fortæller, at udviklerne af videomødeprogrammer har fokuseret på, i hvor høj grad brugerne har kunnet forstå ordene, som bliver sagt. Altså, hvor klart og tydeligt ordene transmitteres.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Ikke alle codecs får kvinder til at fremstå mindre karismatiske, men i fremtiden bør der være mere fokus på de detaljer, som er essentielle i vores kommunikation. De små nuancer”.

28. maj 2024 Politik, Sønderborg

Grøn omstilling var overskriften i EU-debat på Hotel Alsik

28. maj 2024 Politik

Danfoss og SYNERGI havde tirsdag eftermiddag sat scenen til en EU-debat på Hotel Alsik og den kom til at handle om den grønne omstilling. SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark begynder at bruge energien klogere – i industrien, i de offentlige bygninger og i de danske hjem. Det var bestyrelsesformanden for SYNERGI, […]

Læs mere...