Projekt Interessevenner skal sænke ensomheden blandt ældre

22. maj 2015 Sundeved

Sundhedscentret har sat gang i et nyt initiativ: Interessevenner, der henvender sig til borgere over 65 år, som føler sig ufrivilligt alene og savner fællesskab med andre med samme interesser. For eksempel kan de mangle en at følges med til aktiviteter, udstillinger, motion, foredrag, biograf, teater, koncert mm. Pilotprojektet havde opstart d. 1. april 2015.

Formålet med projektet er at forebygge ensomhed, øge livskvaliteten og at give mulighed for, at ældre borgere kan dele interesser og oplevelser med et andet menneske.

Artiklen fortsætter under annoncen

Helge Larsen synes, det er et godt tilbud, som mange vil benytte sig af.

Helge Larsen synes, det er et godt tilbud, som mange vil benytte sig af.

Baggrunden for initiativet er, at sundhedspersonalet ofte møder borgere, som har mistet deres ægtefælle, har begrænset netværk, eller hvor familien bor langt væk. Disse og flere til kan have glæde af en interesseven.

Det er vigtigt, at der sættes fokus på ensomhed, for sociale relationer har betydning for helbredet. Ensomhed er med til at fastholde og forstærke et dårligt helbred. Forskning viser blandt andet, at positive sociale relationer og medbestemmelse har indflydelse på opfattelsen af at have et godt liv.

“Jeg er meget begejstret for Sundhedscenterets nye projekt. For sundhed er ikke bare den daglige motion eller den varierede kost, det er også, at vi har nogen at dele vores liv og vores hverdag med. At vi socialt føler os veltilpasse og sunde. Desværre er der mange mennesker, især ældre, der oplever ensomheden inde på livet. Noget som de måske ikke føler, de kan ændre på egen hånd. Derfor er det et virkeligt relevant tilbud, som jeg håber, at mange borgere vil tage til sig og benytte sig af” siger Helge Larsen, formand for Sundhedsudvalget.

En koordinator på projektet vil sætte de ældre sammen med en interesseven på en måde, hvor der tages hensyn til interesser, bopæl og mobilitet. Koordinatoren vil også sørge for det første møde mellem den ældre og interessevennen.

Interesserede borgere vil i første omgang blive tilbudt et hjemmebesøg eller et møde i Sundhedscentret, hvor borgeren kan tilkendegive sit ønske om en interesseven.

Det er op til parterne selv at vedligeholde kontakten, og tilbuddet kan til enhver tid vælges fra, hvis kemien ikke passer.

 

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk